Societat 16/05/2022

El Govern aprova el decret per definir les festes il·legals i poder-les sancionar

Les multes aniran dels 300 als 300.000 euros i es podrà sancionar tant organitzadors i propietaris com empreses vinculades

1 min
Festa il·legal.

PalmaEl Consell de Govern ha aprovat el decret llei per combatre les festes il·legals. Amb aquest decret, es defineixen aquests esdeveniments i també s'estableix un barem de sancions. És un decret que modifica la Llei 7/2013 d'activitats per combatre festes il·legals i s'ha aprovat amb el suport del Consell d'Eivissa i dels ajuntaments de l'illa.

A partir d'aquest dijous, 19 de maig, el decret entrarà en vigor, i es podrà sancionar a partir de 300 euros fins als 300.000. Ara bé, es consideraran festes d'aquesta índole les "reunions o esdeveniments multitudinaris d'oci i entreteniment, amb ànim de lucre, celebrats a espais que no tenen consideració d'establiment públic i que es comercialitzin fora dels canals convencionals". Armengol ha explicat que és una mesura per lluitar contra la competència il·legal d'aquest oci, a part de catalogar el decret com "una bona notícia que valoram molt positivament".

La prohibició d'aquestes festes, doncs, serà a tot tipus d'immobles, espais i sòl, sense que sigui necessària una mena de classificació urbanística o altra. A més, com a novetat dins la llei, s'ha inclòs el fet que no faci falta esperar a l'inici d'un expedient sancionador perquè els òrgans competents (els ajuntaments) puguin aplicar mesures cautelars.

Finalment, segons explica l'Executiu, també es modifica la Llei de turisme del 2012 per "endurir el règim sancionador per incompliment a l'inici o el desenvolupament d'una activitat turística". Aquest fet pot implicar la clausura de l'establiment o habitatge d'ús turístic, la suspensió de l'activitat o incloure multes coercitives.

Sancions relacionades amb les festes il·legals
  • De 300 a 3.000 euros Falta lleu per participar en aquestes festes.
  • Multa de 3.000 a 30.000 euros Falta greu per organitzar, comercialitzar o anunciar aquestes festes i també per participar-hi si es fan en espais naturals protegits o habitatges.
  • Multa mínima de 100.000 euros Falta molt greu per als propietaris dels espais on se celebrin aquestes festes.
  • Dels 30.000 als 300.000 euros Falta molt greu per organitzar, comercialitzar o anunciar festes il·legals en espais naturals protegits o habitatges.
  • S’inclou com a agreujant si hi ha o no molèsties als veïns, la qual cosa pot fer que la quantia de la multa vagi més cap al màxim que al mínim
stats