Societat 28/08/2023

El Govern aprova el decret 0-3, la reducció horària a la concertada i millores salarials als especialistes d'FP

Les mesures s'han inclòs en un decret de mesures extraordinàries a dues setmanes de l'inici del curs escolar

3 min
Una imatge d'arxiu d'una escoleta.

PalmaEl Govern ha aprovat un decret de mesures urgents en què ha incorporat tot un seguit de iniciatives en matèria educativa. En primer lloc, s'hi ha inclòs la implantació de la gratuïtat de l'educació 0-3. "L'objectiu és agilitar al màxim la bonificació d'aquesta etapa, que començarà a aplicar-se el mes de setembre", ha anunciat el conseller d'Educació, Antoni Vera. En el nou curs, ha dit, Educació disposarà d'11.131 places de 0-3 repartides en 194 centres.

Vera ha explicat que, d'aquesta manera, s'arribarà a totes les etapes d'Educació Infantil. "Això suposa incorporar a la gratuïtat més de 7.000 places noves", ha dit. D'una banda, "hi haurà les 111 escoletes de la xarxa pública, amb sis incorporacions noves, i de l'altra, les de la Xarxa Complementària, amb 83 centres i 35 més nous". En total, Educació destinarà 38 milions a la bonificació de la primera l'etapa educativa. La inversió serà de 45.000 euros per aula i cobrirà quatre hores per infant, que hauran de ser entre les 8.00 i les 14.00.

Amb relació al moment en què s'abonaran les subvencions, el conseller ha explicat que, ara per ara, no es pot dir "quan els ajuntaments les podran rebre". "Estam fent feina per escurçar-ne el període, i que no sigui com l'any passat, que els centres varen cobrar al gener i febrer", ha afegit. Pel que fa també als 45.000 euros, ha apuntat que el pagament per aula es farà independentment de la quantitat dels alumnes que tingui matriculats "perquè les despeses generals són les mateixes". Però ha establert un matís: "S'haurà de mirar cada cas, perquè no és el mateix un centre a una zona de difícil cobertura en la qual sols hi ha una escoleta, que un ubicat a una zona en què hi ha a prop una escoleta amb places lliures", ha remarcat. En aquest sentit, les ràtios que fixa el decret són de 18 alumnes a aules 2-3, 12 a 1-2 i 7 a 0-1.

Pendents del reglament d'Eivissa

Durant el mes de setembre, s'aprovaran diferents resolucions per facilitar que els centres assistencials (guarderies) que compleixin les condicions es puguin reconvertir en escoletes educatives i es beneficiïn de manera immediata de la gratuïtat. De fet, aquesta transició la fixa la LOMLOE, que determina que l'etapa 0-3 ha de tenir un caràcter educatiu, i no assistencial El conseller ha assenyalat que, ara com ara, molts de centres estan fent les adaptacions de funcionament i les obres necessàries per complir els requisits. "Es preveu que s'hi puguin incorporar entre 10 i 15 centres nous", ha indicat Vera. Un dels elements que crida l'atenció és que el decret també contempla l'ampliació del període perquè els educadors puguin acreditar els requisits de capacitació lingüística (en català).

El conseller també ha confirmat que les guarderies assistencials no podran ser gratuïts el mes de setembre. Aquesta situació es deu al fet que aquests centres depenen dels Consells Insulars, que han de disposar de les seves pròpies normatives i requisits. El reglament de Mallorca es va aprovar al maig, i una vegada acabats els tres mesos establerts, només 41 guarderies han comunicat la seva existència, requisit indispensable per poder optar a la inspecció i disposar cinc anys per adaptar-se a la normativa, en cas de ser necessari. Cal recordar que el Consell de Mallorca no sap quantes guarderies hi ha a Mallorca, però creu que unes 150, segons va poder saber l'ARA Balears. En el cas d'Eivissa, encara no s'ha aprovat la regulació.

Reducció horària pels docents de la concertada

El decret de mesures urgents també inclou la revisió de les retribucions dels professors especialistes d'FP "per donar sortida a la demanda de les forces sindicals". També s'hi incorpora que els "centres d'educació especial concertats puguin donar un servei terapèutic assistencial a les escoles públiques per garantir que els pares que vulguin una educació inclusiva la puguin tenir a les escoles públiques a través d'un centre terapèutic concertat", ha assenyalat el conseller. A més, s'ha aprovat la reducció de la jornada lectiva dels professors de la concertada a 23 hores setmanals per complir els acords del Govern del Pacte amb els sindicats. "Hem fet totes les regulacions necessàries per començar el curs escolar amb la majoria d'objectius que ens havíem marcat complerts", ha subratllat Vera.

stats