Societat 30/01/2024

El Govern anima els ajuntaments a cedir sòl públic a promotors privats per fer habitatge protegit

Es vol identificar el terreny disponible per ampliar l'oferta, incloent-hi pisos per a treballadors essencials

1 min
El Govern vol construir habitatge de lloguer amb promotors privats

PalmaEl Govern ha identificat els sòls vacants de titularitat municipal, tant d'ús residencial com d'equipaments, de tots els ajuntaments de les Illes Balears i els ha enviat un ofici amb aquesta informació perquè confirmin quins es podrien cedir a la iniciativa privada per a noves promocions d'habitatge protegit. La consellera d'Habitatge, Territori i Mobilitat, Marta Vidal, ha remarcat que aquesta acció, que forma part del programa 'Construir per llogar', tindrà un cost zero per a les administracions públiques: "El terreny continua essent públic i no se n'ha d'assumir el cost; això resulta atractiu per a les administracions i per als promotors".

Una vegada els ajuntaments hagin comunicat els solars disponibles, es prepararà un concurs públic per licitar els projectes. Vidal ha assenyalat que, prèviament a la convocatòria, s'elaborarà un estudi de viabilitat econòmica que establirà les condicions de la cessió de la gestió dels habitatges als promotors privats.

Cedir terreny

Aquesta iniciativa consisteix en una cessió del dret de superfície per part de l'Administració a un promotor privat per una quantitat d'anys, de manera que el promotor construeixi i llogui durant un període acordat, que com a màxim pot arribar als 75 anys. En aquest cas, l'objectiu és la construcció d'habitatge públic de lloguer, tant per a la realització de noves promocions d'habitatge protegit com per promoure allotjaments dotacionals destinats a col·lectius específics, com persones en situació de vulnerabilitat o que es destinen de manera preferent a empleats públics desplaçats per cobrir necessitats sanitàries, docents i de seguretat, entre d'altres.

Segons les previsions que maneja el Govern, es podrien licitar i adjudicar els projectes el 2025 i finalitzar-ne les obres el 2026.

stats