Societat 26/06/2020

El Govern convoca ajudes de fins a 3.000 euros per a autònoms per fer front a la crisi del coronavirus

En total, l'Executiu autonòmic i els consells insulars hi aportaran 15 milions d'euros

A. T.
2 min
Imatge d'arxiu.

PalmaEl conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela, ha presentat aquest divendres una convocatòria d'ajuts per als treballadors autònoms, que disposarà d'un total de 15 milions d'euros. Aquestes subvencions oscil·laran entre els 2.000 i 3.000 euros i es podran sol·licitar a partir de mitjan juliol.

La Conselleria de Model Econòmic, Turisme i Treball –a través de la Direcció General de Promoció Econòmica, Emprenedoria i Economia Social i Circular– gestiona la convocatòria, que va ser acordada a final del mes de maig per la Mesa de Diàleg Social. Dels 15 milions d'euros, el Govern n'aportarà 8 milions, mentre que els restants aniran a càrrec dels consells insulars i ajuntaments.

Concretament, els consells insulars hi aportaran 3,2 milions d'euros: l'executiu insular de Mallorca donarà 2 milions d'euros; el de Menorca n'aportarà 500.000; el d'Eivissa, 400.000 euros, i el de Formentera, 250.000 euros. Aquestes quantitats s'afegeixen a les que ja hi han aportat alguns municipis, com ara Marratxí, Alcúdia, Inca i Calvià. La resta tenen fins al 31 de juliol per adherir-s'hi.

Tres requisits

Per tal de rebre els ajuts, els treballadors autònoms hauran de complir un dels tres requisits establerts. La primera condició és haver patit un cessament forçós de l'activitat o la reducció de la facturació de com a mínim el 75% (en relació amb el mateix període de l'any anterior) a conseqüència de l'estat d'alarma.

El segon requisit que permet obtenir la subvenció és haver fet un Expedient de Regulació Temporal d'Ocupació (ERTO) per força major o per causes econòmiques i productives. En darrer lloc, podran rebre el subsidi també les persones que treballin com a autònomes de temporada no incloses en cap dels dos supòsits anteriors, però que han estat afectades directament o indirectament pel Reial Decret 463/2020 de l'estat d'alarma.

La convocatòria s'obre tant a treballadors autònoms que exerceixen la seva activitat durant tot l'any com els que només ho fan temporalment. Això sí, dins un període mínim de quatre mesos d'activitat.

Obertura del termini

Pel que fa a l’import, els ajuts oscil·len entre els 2.000 i els 3.000 euros, en funció de si tenen o no treballadors contractats. En cas de no tenir-ne, el subsidi és de 2.000 euros; en cas de tenir-ne un o dos, de 2.500 euros, i en cas de tenir-ne més de dos, de 3.000 euros. En qualsevol cas, seran compatibles amb els establerts per cessament d'activitat o declaració d'ERTO.

Els tràmits per sol·licitar l'ajuda es podran fer a través d'un registre telemàtic a la pàgina web de la Direcció General de Promoció Econòmica (http://dgpe.caib.es), des d'on les persones interessades podran concertar una cita prèvia virtual. El Govern preveu que el registre estigui obert al públic a partir de la segona quinzena de juliol i, en tot cas, a partir de l'onzè dia d'haver-se publicat en el BOIB.

Per tal de demanar els ajuts, les persones interessades hauran d'emplenar un formulari de sol·licitud i, com a documentació, hauran d'aportar la vida laboral de l'empresa, si tenen treballadors, la resolució de cessament d'activitat –si s'escau– i, si no, una declaració responsable que el treballador autònom ha estat afectat directament o indirectament per la crisi sanitària.

Segons ha explicat el Govern, els ajuts s’acceptaran per estricte ordre d’entrada per municipi en el registre telemàtic. El termini de presentació de sol·licituds acaba el 31 de desembre de 2020 o quan s’exhaureixi el crèdit.

stats