Societat 07/05/2020

El Govern espera augmentar els vols interinsulars la setmana que ve

El conseller de Mobilitat i Habitatge, Marc Pons, ha anunciat també que destinarà enguany 20 milions d'euros a les famílies en ajudes per al lloguer

A. T.
3 min
Un avió s'enlaira a l'aeroport de Son Sant Joan.

PalmaEl conseller de Mobilitat i Habitatge, Marc Pons, ha afirmat aquest dijous que la setmana que ve, "o fins i tot dilluns", espera aprovar una ordre conjunta amb el govern espanyol que "permeti incrementar els vols interinsulars", així com el trànsit de "passatgers per via marítima". Per ara, ha explicat, estan "fent feina de manera coordinada per arribar a aquest objectiu".

Pons ja va explicar aquest dilluns que el Govern havia fet la petició a l'executiu de l'Estat per a quan Mallorca, Menorca i Eivissa entrin en la fase 1 del desconfinament en una reunió mantinguda amb els consellers de les altres comunitats autònomes i el ministre de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, José Luis Ábalos. El conseller considera que caldrà incrementar les freqüències de les connexions "de Mallorca amb Menorca i Eivissa", malgrat que la proposta es va fer en funció de la demanda i les noves activitats que es posin en marxa en la nova fase del desconfinament, prevista per a l'11 de maig.

Per altra banda, Pons ha anunciat que la Conselleria de Mobilitat i Habitatge pagarà enguany més de 20 milions d'euros en ajudes directes al lloguer a les famílies que ho necessitin. Aquesta quantitat inclou les subvencions del 2019 i les del 2020, que s'abonaran abans que acabi l'any, ha detallat Pons en una roda de premsa després de participar en la Mesa d'Habitatge aquest dijous.

Pons ha informat que el Govern està accelerant el pagament de les ajudes, en la qual cosa estan treballant 36 persones cada dia actualment, i que les del 2018 ja han estat abonades. D'aquesta manera, ha indicat, el Govern "haurà avançat més de vuit mesos els procediments", en comparació amb els tràmits ordinaris anteriors a la crisi del coronavirus.

En aquest sentit, el director general d'Habitatge, Eduardo Arturo Robsy Petrus, ha explicat que l'aprovació dels decrets 11/2020, aprovat per l'Estat, i 6/2020, acordat pel Consell de Govern de les Balears, "han permès agilitzar les ajudes de lloguer, que normalment són complicades quant a tramitació", a causa del gran volum de documentació que cal revisar. Així, només des de dia 15 d'abril ja s'han pagat més de 2,3 milions d'euros a les persones que han sol·licitat ajudes.

Entre les mesures engegades per la Conselleria, Pons ha destacat que han "eximit de pagar el lloguer totes les famílies que viuen en habitatges públics", una sol·licitud que ja han presentat 174 famílies. En menys d'un mes, ha afegit, "s'ha donat resposta a més de 15.500 telefonades d'usuaris" relacionades amb aquesta qüestió. Així mateix, l'Ibavi continua treballant per executar les obres que tenien previstes, les quals "ajudaran a moure l'economia", ha indicat el conseller.

Davallada del preu del lloguer

Pons ha aprofitat per recordar algunes de les iniciatives que el govern espanyol ha posat en marxa en col·laboració amb les comunitats autònomes, com ara la suspensió dels desnonaments, "que ja està funcionant". Juntament amb això, es va aprovar una pròrroga extraordinària de sis mesos dels contractes de lloguer a les famílies a les quals els hagi finalitzat durant l'estat d'alarma i una línia de microcrèdits ICO també per ajudar les famílies amb el pagament del lloguer.

Quant al preu del lloguer, el membre de l'Executiu no ha descartat que la situació actual faci que s'autoreguli a les Illes. "Altres crisis econòmiques han tingut com a conseqüència una reducció del preu del lloguer, però encara és massa prest per fer cap afirmació categòrica", ha advertit.

El conseller ha lamentat la crisi que està afectant tant les Illes com a la resta de l'Estat en l'àmbit econòmic i social. Les Balears i el món sencer "eren diferents abans del 15 de març" i l'aparició del covid-19 "ens ha obligat a adaptar-nos", ha assenyalat. Ara, l'objectiu de la seva àrea és "garantir que tothom pugui tenir habitatge, independentment de la seva situació".

stats