Societat 21/09/2023

El GOB veu les dessaladores una "excusa" per desbloquejar creixements urbanístics

El Govern balear es va comprometre a pagar la quantitat equivalent a 8.000 euros diaris durant 15 anys a l'empresa constructora

Iván Martín
2 min
Creixements previstos a Sant Lluís.

MAÓEl GOB Menorca considera que el missatge que transmeten algunes institucions sobre les dessaladores i el seu suposat objectiu de recuperar aqüífers no es correspon amb la realitat. De fet, els ecologistes posen com a exemple l'obra de la dessaladora de Ciutadella, en què el Govern balear es va comprometre a pagar la quantitat equivalent a 8.000 euros diaris durant 15 anys a l'empresa constructora, uns 43 milions d'euros.

L'entitat preservacionista explica que després de deu anys de la seva construcció, el metre cúbic costa a l'Ajuntament de Ciutadella 11.983 euros, per abastir un 30% del municipi. En un comunicat, argumenten que "tenint en compte que la tarifa actual de consum de l'aigua a Ciutadella, en funció dels trams, oscil·la entre 0,23 i 1,06 euros/m3, ja veim que el canvi entre agafar aigua de pou o de dessaladora fa que el preu s'incrementi bastant. Per al consumidor mitjà, el preu es triplica. Per als que gasten poc, es quintuplica".

Per aquest motiu, el GOB entén que l'experiència de Ciutadella demostra que les dessaladores no serveixen per racionalitzar els usos de l'aigua: "Quan aquesta instal·lació es va plantejar per al ponent de Menorca, els aqüífers ja estaven malmesos i era clar que, sense usar tecnologia, no es podia pensar a mantenir o anar recuperant a poc a poc les reserves subterrànies". D'altra banda, denuncien que el missatge que s'ha incorporat a les administracions és que les dessaladores han de servir per desbloquejar més creixements urbanístics damunt l'illa, "és a dir, no podrem substituir l'aigua de pou per aigua dessalada, perquè estam planificant que la població, resident i turística, creixi encara molt més, i la dessaladora pràcticament no substitueix, sinó que s'afegeix".

En el creixement previst a l'actual proposta de Pla General de Ciutadella es preveu que, en temporada d'estiu de 2031 i amb la dessaladora funcionant al 100%, només bastaria per abastir un 44%. L'altre 56% de l'aigua haurà de provenir dels aqüífers.

stats