GOB
Societat 04/07/2023

El GOB titlla de "devastació neoliberal" el nou Govern de Marga Prohens

L'entitat ecologista ha criticat que les polítiques presentades per la candidata del PP es basin en la "destrucció del territori"

ARA Balears
2 min
El mosaic humà que s'ha fet aquest dissabte a Palma per reclamar la creació d'una llei de "justícia intergeneracional".

PalmaL'associació ecologista GOB ha assenyalat que el programa de govern de la candidata del PP a la presidència del Govern, Marga Prohens, posa les institucions "a la mercè dels grans interessos econòmics una vegada més". Així ha valorat l'entitat la proposta de la candidata del PP a l'Executiu balear i la seva intervenció en el debat d'investidura, que s'ha fet aquest dilluns, amb un programa de govern que creuen que "assumeix el relat ideològic de l'extrema dreta en qüestions fonamentals de l'àmbit ecosocial", segons ha apuntat el GOB en un comunicat.

Des del seu punt de vista, la candidata va presentar un programa de "propostes neoliberals", la qual cosa implicarà "més turisme, més construcció, més infraestructures i previsiblement privatitzacions de serveis públics essencials". "El nou Govern assumeix els principis de política més agressiva del capitalisme neoliberal, en descartar l'assumpció de límits, cap opció vinculada al decreixement o la diversificació, més enllà de la dependència i especialització turística, i sense ni tan sols esmentar l'actual crisi climàtica i ecològica", ha censurat.

L'associació ecologista ha criticat que Prohens parlàs d'habitatge, però no per "protegir el dret de garantir-lo per a tots", sinó per "garantir les possibilitats de construir més, sense una política enfocada des d'una perspectiva social ni ambiental o territorial, sinó exclusivament des d'una perspectiva empresarial, de cedir sòl públic a la iniciativa privada per a la construcció". Així mateix, va anunciar una Conselleria de la Mar, que, al seu judici, va quedar "clar" que seria una Conselleria "enfocada a protegir els xibius de la costa i impulsar el sector nàutic". D'altra banda, també va apuntar que seria una "legislatura de l'aigua", en referir-se a la inversió en infraestructures perquè "l'estrès hídric no sigui un problema per l'augment de l'activitat econòmica turística".

"Ni la protecció del territori, ni la biodiversitat, ni la fragilitat dels recursos, ni la crisi climàtica, ni la situació d'emergència residencial des de la perspectiva social van ser esmentades en el seu discurs", ha remarcat el GOB. En aquest sentit, han assegurat que la candidata a la presidència va exposar un programa polític centrat en "la llibertat individual, l'enaltiment de la seguretat, la segregació i la no intervenció des de les administracions, perquè siguin el mercat, els fons inversors i el capital els que tinguin carta blanca per escometre inversions sense cap mena de restricció ni límit".

Des del GOB, han indicat que "sense límits, no hi ha futur" i que les oportunitats del benestar de les futures generacions "deixaran d'existir en una terra erma i sobreexplotada o en una societat polaritzada i atiada pels discursos de l'odi i el menyspreu a la diferència". De la mateixa manera, han argumentat que les generacions vinents hauran de fer front a les "devastadores" conseqüències de la crisi climàtica, energètica i social que, des del seu punt de vista, "no resoldran les polítiques neoliberals i d'extrema dreta que representa l'actual proposta ideològica del PP". "Caldrà enfortir l'ecologisme social i la defensa del territori des de la perspectiva de la justícia social, davant aquesta ona de devastació neoliberal anunciada aquest dilluns per la candidata a la presidència de les Balears de la mà de la ultradreta en un context sense precedents", ha reivindicat l'organització.

stats