Societat 02/07/2019

El GOB i Terraferida denuncien Medi Ambient davant la Comissió Europea per la "destrucció" de na Borges

Els ecologistes asseguren que les actuacions de la Conselleria en aquest torrent després de la torrentada no eren necessàries

Ara Balears
3 min
Imatges de Terraferida del torrent de na Llebrona després de la neteja de la Conselleria de Medi Ambient.

PalmaEls grups ecologistes GOB i Terraferida han denunciat la Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca davant la Comissió Europea per "la destrucció de l'hàbitat natural" al torrent de na Borges, Zona d'Especial Conservació (ZEC). Les dues entitats varen remetre la setmana passada un escrit de denúncia a la Direcció General de Medi Ambient de la Comissió Europea informant de l'actuació feta per la Conselleria en aquest torrent, que va suposar "la destrucció dels hàbitats naturals al llarg de més de 15 quilòmetres de zona protegida", tal com han explicat en un comunicat.

Després de la torrentada del 9 d'octubre, que va causar la mort de 13 persones i va afectar greument la zona del llevant de Mallorca, Medi Ambient va promoure amb caràcter d'urgència diverses actuacions a múltiples torrents amb l'objectiu de reparar els danys i restaurar-los, emparant-se en el decret llei 2/2018, amb el qual també es varen proposar mesures d'ajuda als afectats. Així i tot, segons els col·lectius denunciants, aquell episodi de pluges no va afectar la conca del torrent de na Borges. De fet, tal com indiquen els ecologistes, el decret llei no preveu la intervenció en els municipis de Petra i Santa Margalida, per on passa una bona part d'aquest torrent, on "no va haver-hi cap mena d'emergència, cap risc ambiental o cap afectació negativa ambiental o social que justificàs ni la urgència ni la necessitat de l'actuació".

El GOB i Terraferida acusen Medi Ambient d'"utilitzar l'eina del decret llei per poder intervenir, sota el seu paraigua legal, en el torrent de na Borges i així evitar la realització de la corresponent avaluació prèvia d'impacte ambiental de les obres". Segons les entitats, els projectes que es duguin a terme en aquesta àrea, i que no tinguin a veure amb la gestió conservacionista de l'espai protegit, han de ser prèviament avaluats en les seves repercussions ambientals i especialment en l'afectació als hàbitats naturals que varen motivar la protecció. El torrent de na Borges, el més llarg de Mallorca, recorre en els seus últims 15 quilòmetres la Zona d'Especial Conservació (ZEC) ES5310029-Na Borges. Aquesta zona protegida forma part de la xarxa europea Natura 2000 i està emparada per la Directiva 92/43/CEE. Per tot això, el GOB i Terraferida han informat del que ha ocorregut a les autoritats de la Comissió Europea i les ha instat a actuar davant aquest incompliment. Les entitats han titllat d'"inacceptable que la mateixa administració utilitzi argúcies per evitar les normes quan impulsa els seus projectes".

Alternatives tècniques i els efectes de la torrentada a na Borges

Com ja va informar l'ARA Balears, només canalitzant i arrabassant tota la vegetació del llit d’un torrent no se soluciona el potencial problema d’inundació d’una zona en risc com Palma, Sóller i Pollença. Existeix prou coneixement tècnic i científic per satisfer la preservació dels ecosistemes de ribera, la prevenció de desastres i el control de l’erosió, tres elements bàsics a l’hora d’intervenir en sistemes fluvials. Així ho va defensar el doctor en Enginyeria Hidràulica i Medi Ambient per la Universitat Politècnica de València Francisco J. Vallés Morán, en la seva intervenció al Seminari Internacional sobre Planificació d’Inundació en Ambients Mediterranis que es va dur a terme a la UIB.

Altrament, com ja va publicar aquest diari, l'única benzinera que hi ha entre Can Picafort i Artà es va tornar a negar completament després que el torrent de na Borges es desbordàs com a conseqüència de les fortes pluges que també varen afectar Sant Llorenç, s'Illot i Artà. Això no havia passat des del setembre de l'any 1989, quan una bona part de les zones del Llevant de Mallorca afectades per les inundacions de l'octubre passat ja varen patir una catàstrofe de dimensions similars, que va provocar la mort de tres persones a Portocolom.

stats