Societat 24/02/2021

El GOB presenta un recurs contra el projecte del port de Fornells perquè suposa un "perill ambiental"

Avisen que el projecte licitat no recull les exigències de la comissió balear de Medi Ambient

Iván Martín
2 min
El projecte del port de Fornells segueix generant polèmica.

MaóEl GOB Menorca ha presentat un recurs contra la licitació del port de Fornells perquè considera que existeixen "perills ambientals importants" en el projecte executiu. Els ecologistes recorden aquest dimecres que la reforma integral fou sotmesa el passat 3 de març de 2020 a la Comissió de Medi Ambient del Govern balear, que l'aprovà, però amb una sèrie de condicions que, segons el GOB, no apareixen en el projecte constructiu licitat.

Un d'aquests és l'obligatorietat d'habilitar uns espais de canals de recollida i sistemes de garantia per a materials tòxics de les dues zones de varada projectades. El GOB avisa que en el document oficial "no s'observa que hi hagi aquests sistemes de control de contaminants". El projecte també preveu que els líquids capturats a la rampa siguin abocats al port després de passar per uns decantadors i separadors. Aquesta activitat requereix l'autorització del servei de costes i litoral, que no apareix a la documentació exposada. A més, en aquesta zona s'havia projectat una àrea d'aparcament per a vehicles i remolcs, tot i que l'entitat proteccionista adverteix: "Es contradiu amb la qualificació de zona verda del planejament municipal i requereix una modificació urbanística que respecti les superfícies verdes per a la seva viabilitat".

D'altra banda, la Comissió de Medi Ambient també va dictaminar l'obligatorietat de caracteritzar més àmpliament la zona de dragatge i avaluar les alternatives de gestió dels sediments: "Una de les estacions de mostreig revela la presència de coure i carbó orgànic. No es pot tirar endavant l'obra sense saber els nivells de contaminants ni la destinació concreta de cada metre cúbic dragat", denuncia el GOB. Finalment, lamenten que el projecte no reculli que les balises que han de marcar els canals de navegació de les embarcacions al port, i tota la zona on queda prohibida pel pas de barques, hauran d'estar marcats amb sistemes ecològics.

stats