Societat 07/09/2020

El GOB Menorca no descarta l'existència de més nius de tortugues a les platges

Assenyala que les condicions climàtiques afavoreixen les Balears

Ivan Martin
2 min
Un total de 61 cries de tortuga babaua van aconseguir aquest dissabte arribar fins a la mar.

MaóEl responsable de Medi Marí del GOB Menorca, Víctor Carretero, no descarta l’existència de més nius de tortugues marines sense identificar. Així ho ha explicat aquest dilluns a l’ARA Balears després de la segona posta d’ous d’un exemplar de l’espècie Caretta, caretta a Cala Pilar, situada al terme municipal de Ciutadella.

Carretero explica que hi ha moltes probabilitats que altres cries de la tortuga babaua puguin néixer i arribar a la mar. “Menorca té molts racons, especialment els del nord, de difícil accés i on es fa difícil comprovar si també són escenari d’aquest fenomen”, assenyala. La de Cala Pilar és la segona posta detectada aquest estiu a l’illa, però Carretero insisteix que “les trobades a Punta Prima varen ser una casualitat, perquè varen ser descobertes per una persona que practicava exercici. En altres cales, de més complexitat orogràfica es podrien estar vivint capítols de reproducció com el de Cala Pilar”.

Això sí, Víctor Carretero té clar que a aquestes altures d’estiu “no hi haurà més postes ni nius”, tot i que “podrien néixer exemplars de tortugues les pròximes setmanes”. D’altra banda, admet que aquest procés que s’ha donat en dues ocasions a Menorca “no és habitual” i ho atribueix al canvi climàtic. Països com Turquia i Grècia eren fa anys les destinacions de les tortugues, fins que l’augment de la temperatura ha provocat l’escalfament de l’arena, per la qual cosa “han trobat a les platges de les Balears una mitjana de 28 graus, ideal per a postes que tenen com a resultat una paritat entre mascles i femelles”.

Per acabar, recorda la importància de telefonar a l'112 en cas de presenciar el naixement de cries de tortugues, amb l’objectiu que aquestes tinguin més possibilitats d’arribar a adultes. A Cala Pilar es varen pondre 108 ous, amb un balanç de 27 exemplars vius, 20 de morts i 61 que varen aconseguir endinsar-se a la mar.

stats