Societat 13/08/2019

El GOB diu que l'informe d'Emergències sobre les platges de Campos està "fet a mida" per facilitar la retirada de posidònia

Els ecologistes insten la Conselleria d'Administracions Públiques i Modernització a revisar en quines condicions es va fer el document

Ara Balears
2 min
Imatge de la retirada de posidònia a la platja de la Ràpita

El GOB ha criticat aquest dimarts l'informe elaborat per la Direcció General d'Emergències i Interior sobre les platges de sa Ràpita i ses Covetes, el qual considera que està fet "a mida" per "atendre determinades reclamacions de retirada de les restes de posidònia acumulades a la platja".

El GOB ha assegurat que l'informe, on s'assenyala que la posidònia "posa en greu perill la seguretat de les persones", és "una exageració absurda i interessada. L'informe deriva de l'aplicació del Decret 2/2005 regulador de les mesures mínimes de seguretat i protecció que han de complir les platges i zones de bany de les Balears. Aquest decret estableix la relació d'equips humans, recursos materials i elements d'informació i abalisament de les platges.

Per determinar el nivell de risc s'avaluen aspectes com l'afluència de persones, l'històric d'incidències, els nuclis de població propers, les condicions habituals de la mar, les característiques físiques de la platja i l'entorn, les activitats esportives i d'esbarjo que es duen a terme i l'abalisament en zones de bany.

"Al decret no hi ha una sola referència a l'acumulació de restes de posidònia, i, òbviament, no s'apunta la seva presència com a element de risc a tenir en compte", ha criticat el GOB. "El legislador no va considerar que les restes de posidònia poguessin constituir un risc prou rellevant per ser citat expressament a la norma", ha afegit l'entitat.

Segons els ecologistes, "s'ha d'entendre que les restes de posidònia, com a element natural, formarien part de la relació de característiques pròpies de la platja".

L'informe es fonamenta en una acta d'inspecció en la qual es diu que "l'alga impedeix el normal ús de la platja com a zona de bany, posant en greu perill la seguretat de les persones". Des del GOB es considera aquesta observació "exageradament absurda". "A la inspecció es detectaren sis deficiències importants en les mesures i elements de seguretat que sembla que ja han estat esmenades, però que curiosament no varen transcendir públicament", han explicat els ecologistes fent referència a les manifestacions de l'Ajuntament de Campos sobre l'informe.

Des del GOB s'insisteix en la intencionalitat clara en "la redacció de l'informe i la posterior difusió parcial del seu contingut", la qual no era altra que "reforçar la reclamació de retirada de posidònia de determinats actors econòmics i polítics". Per aquest motiu, l'entitat insta la Conselleria d'Administracions Públiques i Modernització a "revisar les condicions en què s'ha emès aquest informe per part de la Direcció General d'Emergències i Interior".

"Les restes de posidònia formen part de les platges naturals ben conservades, i si la seva conservació suposàs (...) dificultats per a l'operatiu de socorrisme, no és la platja la que s'ha d'adaptar al dispositiu sinó a l'inrevés", igual que passa amb "la resta de condicions naturals".

stats