Societat 11/03/2019

El GOB demana la retirada de les ocupacions sense títol de la costa

Els ecologistes assenyalen que la Llei de costes de 1988 concedia un termini màxim de vigència per a les noves concessions de 30 anys

Ara Balears
2 min
Piscina a la costa dels Pins / GOB MALLORCA

PalmaEl Grup d'Ornitologia Balear (GOB) ha demanat a la Demarcació de Costes de les Illes Balears que ordeni la demolició de les instal·lacions de zones de costa que no disposin de la concessió administrativa vigent.

En un comunicat que han enviat aquest dilluns i que publica l'agència Efe, els ecologistes assenyalen que la Llei de costes de 1988 concedia un termini màxim de vigència per a les noves concessions de 30 anys, igual que per a les antigues, que tenien un termini més llarg.

Fins i tot, per als que no disposaven d'un termini marcat, s'havia establert que aquest termini era d'un màxim de 30 anys. El GOB subratlla que el passat 29 de juliol de 2018 s'extingien totes les concessions per venciment de termini.

Segons el reglament de la Llei de costes, "únicament es pot permetre l'ocupació del domini públic maritimoterrestre per a les activitats o instal·lacions que, per la seva naturalesa, no puguin tenir una altra ubicació".

A més, la Llei de costes recull que "la protecció del domini públic marítim i terrestre comprèn la defensa de la seva integritat o dels fins del seu ús general, la preservació de les seves característiques i elements naturals i la prevenció de les perjudicials conseqüències d'obres i instal·lacions, en els termes de la present llei".

Per tot això, els ecologistes demanen a la Demarcació de Costes que ordeni la demolició i la retirada de les sobres existents i la restitució dels terrenys al seu estat natural anterior.

El GOB cita alguns exemples d'obres que, a parer seu, no haurien d'obtenir una pròrroga, com l'hotel Cala Vinyes, el complex Puro Beach de Can Pastilla, la terrassa i la piscina de l'hotel Daina del port de Pollença, la piscina de la casa de la dissenyadora Ágatha Ruiz de la Prada a la Costa dels Pins i el quiosc de Cala Torta.

stats