Societat 11/12/2023

El GOB demana una esmena a la totalitat per a la llei d’habitatge

El grup ha assenyalat que el projecte de llei constitueix una "desregulació sense precedents de l'ordenació urbanística municipal"

ARA Balears
1 min
Balears és la Comunitat Autònoma on l'esforç per comprar un habitatge ha augmentat en l'última dècada: un 17,2%

PalmaEl GOB ha demanat als grups parlamentaris que presentin una esmena a la totalitat del projecte de llei derivat del Decret de mesures d'habitatge, perquè sigui derogat, en considerar que constitueix "una desregulació sense precedents de l'ordenació urbanística municipal". Segons ha recollit Europa Press, l'entitat ha enviat un escrit amb la petició al Parlament, en el qual denuncia que la norma "en absolut atén la problemàtica social de l'habitatge, si no que està únicament i clarament enfocada al lucre, la generació de plusvàlues i l'especulació".

El grup ecologista, que ja va intentar frenar l'aplicació del decret instant els ajuntaments a deixar-ne sense efecte determinats apartats, censura que la norma pretengui solucionar a través de "la quantitat i el mercat" un problema "estructural, fortament marcat pels processos especulatius". "De cases n'hi ha, moltes buides i moltes dedicades a usos, com el turístic, que no els són propis, perquè el problema no és la disponibilitat d'habitatge, sinó l'especulació i els usos que fan que els preus siguin inassequibles per a cada vegada més gent", han assenyalat.

Així, segons el GOB, les mesures incloses duen "a un creixement desordenat i descontrolat", superior al previst en els planejaments urbanístics, sense avaluar "les conseqüències que se'n puguin derivar". També han censurat que la tramitació com a projecte de llei després d'aprovar-se com a decret, omet els processos de participació i consulta, sense els requisits que s'exigeixen als plans urbanístics. Des de l'entitat han alertat que algunes mesures, com ara la reconversió i els canvis d'ús a residencial, poden convertir "en pisos pastera els antics hotels obsolets i en llocs saturats i degradats".

stats