Parc Natural de Llevant
Societat 21/02/2024

El GOB critica que l'ampliació del Parc Natural de Llevant "no hagi tingut cap efecte" en un any

L'entitat ha lamentat que no existeixi senyalització del nou espai ampliat ni cap cartell que informi que la zona forma part d'un parc natural i de les regulacions que això comporta

ARA Balears
2 min
Parc Natural de Llevant

PalmaEl GOB Mallorca ha criticat que, a pesar que fa un any que es va aprovar l'ampliació de l'espai del Parc Natural de Llevant (de 1.658 hectàrees a més 17.000), els efectes actualment "no s'aprecien". En un comunicat aquest dimecres, l'organització ecologista ha qualificat el parc natural de paper park, és a dir, una zona protegida que existeix només en paper o documents legals, però que "manca d'una gestió efectiva o de mesures reals per conservar la biodiversitat i els recursos naturals", considera l'entitat.

En aquesta línia, ha assenyalat que l'equip gestor del Parc Natural de Llevant no s'ha incrementat després de l'ampliació, cosa que ha provocat una "manca de personal que afecta totes les àrees de gestió del parc", però "especialment" les d'informació, vigilància i gestió de l'ús públic per evitar l'incompliment de la normativa de conservació. Així mateix, han lamentat que no existeixi senyalització del nou espai ampliat, com són les platges de sa Canova, Cala Mesquida i Cala Agulla, entre d'altres, a les quals no hi ha cap cartell que informi que la zona forma part d'un parc natural i de les regulacions que això comporta.

"Les zones de màxima sensibilitat i més ús públic incontrolat no han estat delimitades ni s'ha col·locat senyalització que indiqui la prohibició d'accedir-hi", han criticat. Segons el GOB, a les zones d'exclusió de sa Canova i Na Borges s'aprecia un tràfic intens de persones, cans, bicicletes i cavalls que està degradant els hàbitats amb l'ampliació o generació de nous camins, acumulació d'escombraries, molèsties a la fauna i destrucció dunar.

Una altra de les reivindicacions de l'organització és que "no s'ha avançat en absolut" en les mesures de restauració ambiental i de recuperació i conservació d'hàbitats i espècies dins de l'àmbit ampliat. Finalment, han subratllat que la junta rectora continua sense reunir-se després de la darrera trobada, el juny de 2018. "No es va convocar aquest organisme ni per informar del procediment d'ampliació, ni per rebre els seus suggeriments, ni s'ha reunit tampoc després de l'ampliació", han lamentat.

Amb tot, el GOB ha reclamat a la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Medi Natural que "no desatengui" les necessitats del Parc Natural de Llevant i que activi "tots els mecanismes i recursos necessaris per impulsar la gestió de conservació del parc natural". Finalment, ha demanat que s'incorporin les mesures d'informació pública, vigilància, gestió de visitants, manteniment, conservació i restauració, així com un seguiment científic de la biodiversitat, entre altres qüestions.

stats