Societat 07/10/2020

Tres segles d'història dels rapinyaires: el GOB presenta el 34è volum de l'Anuari Ornitològic de les Balears

La revista científica dedica un article a repassar la presència d'aquestes aus a l'Arxipèlag

Kike Oñate
2 min
Un exemplar de voltor lleonat fotografiat des de la talaia d'Albercutx el 23 d'abril de 2020.

PalmaEl GOB ha presentat aquest dimecres el 34è volum de l'Anuari Ornitològic de les Balears, que està il·lustrat amb una fotografia d'un voltor lleonat captat per Juan José Bazán des de la talaia d'Albercutx, a Pollença. La revista científica publica tres articles: un que repassa tres segles d'història dels rapinyaires a les Illes, un altre que analitza els impactes de dos camps de golf en les poblacions d'aus i un tercer, que se centra en l'estat de les aus al Parc Natural del Trenc.

A l'apartat de notes breus hi ha un text sobre la població reproductora de picaplatges camanegre a les Balears, que enguany ha tornat a criar a la platja del Cavallet d'Eivissa després de 70 anys gràcies al confinament. També es tracta la primera cita de cria de llambritja menuda (Sternula albifrons) a Formentera i d'alosa puput (Alaemon alaudipes) a les Balears.

Com cada any, el lector també hi trobarà un text sobre el recompte hivernal d'aus aquàtiques i limícoles, que es fa a tot el món i en el qual l'entitat ecologista participa anualment, a més de les observacions d'aus rares vistes a l'Arxipèlag l'any passat. És la part principal en la qual es fa una selecció de les dades que recullen més de 130 voluntaris i que mostra on i quants exemplars es varen observar de cada espècie.

El coordinador d'ornitologia del GOB, Manolo Suárez, ha explicat durant la presentació a la seu d'Endesa de Palma que el virot petit ara mateix és l'espècie està més en perill d'extinció i que "és responsabilitat nostra" mantenir-la, perquè només cria a les Balears. El coordinador de l'entitat ecologista, Toni Muñoz, ha destacat que l'Anuari és una de les poques publicacions de l'Estat i d'aquest tipus que s'han editat cada any, i ha valorat positivament que Endesa patrocini la revista des de fa 28 anys.

El director general d'Endesa a les Balears, Martí Ribas, ha afirmat que és "un plaer" col·laborar amb una entitat com el GOB i ha valorat positivament la feina que fan. Ribas també ha aprofitat per dir que l'empresa treballa per la descarbonització i ha afirmat que creuen en la conservació del medi ambient. De fet, la iniciativa s'emmarca en la política d'acció social d'Endesa que, a través dels seus centres corporatius, fundacions, organitzacions territorials i empreses participades, desenvolupa projectes socials en sis eixos d'actuació.

stats