GOB
Societat 15/04/2024

El GOB alerta del "risc" que pot suposar no tenir Comissió de Medi Ambient per a les Balears

L'entitat ha recordat que garanteix accés a la informació, als informes tècnics i jurídics i la possibilitat de participar "amb veu i vot"

ARA Balears
2 min
el *GOB ha ressaltat a la Comissió balear de Medi Ambient com un òrgan "de vital importància"

PalmaEl GOB ha advertit que "les Balears no es poden permetre quedar-se sense Comissió de Medi Ambient" i ha lamentat que "es construeixi el relat que l'òrgan ambiental embussa", fet que han titllat de "conspirador per justificar-ne no la reconfiguració, sinó l'eliminació". En nota de premsa, el grup ecologista ha criticat que en temps de "crisi ecològica i climàtica, el Govern ataca un òrgan col·legiat i independent", alhora que ha esmentat una sèrie de normatives que estableixen les bases que han de regir l'avaluació ambiental de plans, programes i projectes que puguin tenir efectes significatius sobre el medi ambient.

El GOB s'ha referit a la Comissió balear de Medi Ambient com un òrgan "de vital importància" a les Illes "que suposa la garantia mínima que es pot exigir en un context com l'actual, i que ha suposat un llarg camí fins a la implementació efectiva de l'exercici de les seves competències en matèria d'avaluació ambiental determinat pel marc obligatori europeu". També ha fet referència al comitè tècnic de la Comissió, un òrgan col·legiat de caràcter tècnic i de composició multidisciplinària que exerceix funcions de caràcter consultiu en assumptes i matèries competència de la Comissió.

En formen part el personal funcionari o tècnic de diferents conselleries, dels quatre consells, de l'Administració General de l'Estat i un representant de l'associació d'entitats locals de les Balears, a més d'una persona representant de l'entitat sense ànim de lucre de més implantació a les Illes. El GOB en forma part. Això, han afegit, garanteix accés a la informació i als informes tècnics i jurídics i la possibilitat de participar "amb veu i vot" en les sessions quan hi ha hagut temes sensibles o que han estat qüestionats pels seus impactes ambientals.

"La transparència, les garanties ambientals i de participació no poden recular. Que les decisions es deixin en mans d'un tècnic i un responsable polític no és garantia de res més que de facilitar obrar en funció dels interessos de qui pressiona per no tenir obstacles", han considerat des del grup. Per tot això, han titllat aquest anunci de "molt greu" i han advertit que les conseqüències "poden ser nefastes des d'un punt de vista de laxitud en l'exigència d'unes mínimes garanties ambientals de plans, projectes i programes que condicionaran fortament la degradació dels recursos i l'agreujament dels ja greus problemes ambientals que sofreixen les Illes".

Per finalitzar, el GOB ha anunciat que el pròxim 2 de maig mantindran una audiència amb la presidenta del Govern, Marga Prohens, "sol·licitada arran de la successió de notícies que apunten a polítiques desrreguladores en matèria de territori i urbanisme". "Una audiència per abordar totes aquestes qüestions i exigir el debat social que requereixen mesures que afecten i afectaran el territori, agreujant problemàtiques actuals majúscules en matèria social i ambiental que ens aboquen al col·lapse", han finalitzat.

stats