Litoral
Societat 23/12/2022

El GOB alerta de les excepcions per "usos privatius" pel que fa a la Llei de costes

L'entitat defensa que "són exemples de les resistències a perdre les concessions per instal·lacions i estructures situades en el domini públic"

ARA Balears
2 min
Escars del Port del Canonge

PalmaEl GOB ha alertat aquest divendres de les excepcions per "usos privatius" a la Llei de costes. Segons ha informat el GOB, el Port des Canonge, Cala Deià, el Bungalow, les casetes dels Capellans i la piscina del Mar y Paz, entre d'altres, "són exemples de les resistències a perdre les concessions per instal·lacions i estructures situades en el domini públic". "Els usos lucratius o particulars en el domini públic no poden ser defensats per les institucions i partits amb arguments històrics o patrimonials que amaguen la realitat dels usos privatius que es pretenen perpetuar en aquests espais", ha explicat.

En aquest sentit, per al GOB, "el canvi climàtic és una realitat i l'adaptació de la costa de les Illes és una dels assignatures més complexes que caldrà abordar amb responsabilitat". Aquesta setmana, ha apuntat, s'ha tingut notícia de la pretensió de MÉS per Mallorca d'impulsar una iniciativa perquè el Parlament sol·liciti una modificació de la Llei de costes per evitar que el Ministeri per a la Transició Ecològica executi la demolició dels escars del Port des Canonge.

"Els arguments són patrimonials, però els usos que s'estan donant a aquests escars són totalment privatius i fins i tot, en algun cas, de lloguer turístic", ha alertat el GOB, recordant que "ja hi ha dues sentències dels anys 2012 i 2013 i que en tots dos casos s'ha descartat la conservació d'aquestes estructures construïdes dins del domini públic marotimoterrestre de Costes".

Tot això, ha assenyalat, parteix del 2009, quan es van denegar les concessions d'ocupació dels terrenys pel "marcat caràcter regressiu" del tram de costa en el qual estan. Així, per al GOB, la denegació prioritza el dret d'ús públic i gratuït de la platja i conclou que "la capa no té amplitud suficient en aquest punt, per la qual cosa les casetes d'escars interrompen l'ús públic". "En el Port des Canonge hem vist fonamentacions brutals per a rampes a la platja, ocupacions per noves construccions, i es donen usos que no són propis, com habitatge o lloguer turístic", ha incidit.

Per aquest motiu, davant la situació actual i també atesa l'estratègia que el Ministeri ha desplegat en relació amb la Protecció de la Costa de les Balears considerant els efectes del canvi climàtic, el GOB creu que "fa falta que els partits polítics alineïn les seves polítiques amb les qüestions d'adaptació al canvi climàtic, l'alliberament del domini públic i, sobretot, que no s'usin arguments patrimonials per a usos privatius". "Ho hem vist també en el cas del Bungalow", ha afegit, indicant que "els arguments patrimonials i històrics han d'estar provats i fonamentats, i sobretot s'ha de garantir que els usos siguin compatibles amb les declaracions patrimonials i amb el fet d'estar damunt domini públic". Per acabar, l'entitat ecologista GOB ha opinat que "les institucions i partits propis de les Illes hi han de ser per garantir l'ús públic i la no tergiversació d'arguments per preservar els usos privatius del patrimoni i el domini públic maritimoterrestre, per una banda, i per avançar-se i evitar les pitjors conseqüències de la crisi climàtica en el litoral, per una altra".

stats