Sòl rústic
Societat 28/09/2023

El GOB alerta del "blanqueig" de l'ús industrial en sòl rústic amb la construcció de parcs fotovoltaics

L'entitat ha demanat la suspensió dels projectes en tramitació fins que es tingui una planificació efectiva

ARA Balears
1 min
Son Santandreu. Petra.

PalmaEl GOB ha alertat aquest dijous del creixent "blanqueig" de l'ús industrial en sòl rústic que està suposant la projecció i plantejament de grans instal·lacions de parcs fotovoltaics a finques privades. Segons ha apuntat l'entitat ecologista en un comunicat, aquests parcs fotovoltaics tenen una gran projecció pel que fa a la superfície i el nombre de panells solars que es presenten juntament a propostes per comptabilitzar-se amb l'activitat agrícola i ramadera.

En aquest sentit, han alertat que es tracta d'una acció que es coneix com greenwashing, perquè l'ús aparentment agrícola és gairebé nul. De fet, el GOB ha participat recentment en una reunió de ponència tècnica d'ordenació del territori del Consell de Mallorca, oposant-se als informes de diversos projectes a Inca, Palma i Sant Llorenç. Així mateix, han reclamat la declaració d'una moratòria en la tramitació dels projectes de parcs fotovoltaics en sòl rústic, excepte els projectes d'autoconsum, fins que s'aprovi el Pla de transició energètica i canvi climàtic; així com els plans territorials insulars, que han de definir les zones de desenvolupament prioritari per a la implementació d'energies renovables.

Segons han afegit, la majoria d'aquests grans projectes s'instal·len en sòl no urbanitzable i, darrerament, majoritàriament sobre terres agrícoles fèrtils, paisatges singulars i de gran valor paisatgístic i patrimonial. Finalment, han demanat una suspensió dels projectes que actualment estan en tramitació fins que hi hagi una planificació efectiva.

stats