Glasgow i una vintena de països del món viuen manifestacions contra el canvi climàtic

La cimera difon un altre acord per compensar l'impacte de la ramaderia i l'agricultura sobre el medi ambient

2 min
Una imatge de la maifestació de Glasgow, que té lloc aquest dissabte a la ciutat escocesa

LondresMentre al recinte de la COP26 de Glasgow continuen per setè dia les negociacions entre les delegacions internacionals per aconseguir acords efectius que ajudin a combatre el canvi climàtic, milers de persones sota una pluja torrencial han recorregut els gairebé cinc quilòmetres de distància entre Kelvingrove Park i Glasgow Green, al centre de la ciutat, per exigir als líders polítics que de les paraules passin als fets. Unes dues-centes ciutats arreu del món, en una vintena de països, han viscut actes semblants: a Barcelona, per exemple, s'han concentrat a la plaça Catalunya unes desenes de persones sota la crida d'Animal Rebellion, en protesta per les tècniques de la ramaderia intensiva. A Londres, Trafalgar Square ha sigut l'epicentre de la manifestació.

La d'aquest dissabte, equador de la COP26, dia d'acció global per la justícia i l'acció climàtica declarat pels activistes, és la protesta més multitudinària que ha tingut lloc a Glasgow amb motiu de la cimera –també en molt de temps–, i s'ha celebrat un dia després que sota el paraigua de Fridays for Future, amb Greta Thunberg al capdavant, unes 8.000 persones denunciessin el "bla, bla, bla" constant i la falta d'accions concretes, segons l'expressió de la coneguda activista sueca. A Glasgow s'esperaven unes cent mil persones i tot i que l'organització ha assegurat que hi havien arribat, probablement la xifra final ha sigut inferior, en bona part pel mal temps.

Imatge de la protesta que ha tingut lloc a Seül, la capital de Corea del Sud.

Entre els "bla, bla, bla" que han denunciat alguns activistes amb les seves pancartes, a través de la maquinària de propaganda britànica la COP26 ha difós aquesta matinada un nou anunci segons el qual 45 governs, encapçalats pel del Regne Unit, han promès accions i inversions urgents per protegir la natura i introduir mètodes més sostenibles d'agricultura. Aproximadament una quarta part de les emissions mundials de gasos d'efecte hivernacle provenen de l'agricultura i la silvicultura, el conjunt d'activitats relacionades amb la cura, el conreu i l'explotació dels boscos. Aquest percentatge augmenta fins al 37% si es compten les emissions que produeix la ramaderia intensiva.

El pacte –de moment només una declaració de bones intencions– inclouria l'aprofitament d'uns 3.500 milions de dòlars de noves inversions del sector públic per dur a terme innovacions agrícoles, incloent-hi el desenvolupament de cultius resistents al clima i solucions regeneratives per millorar la salut del sòl, ajudant a fer que aquestes tècniques i recursos siguin assequibles i accessibles per a centenars de milions d'agricultors.

Un manifestant a la ciutat anglesa de Bristol.

El ritme de la marxa de Glasgow s'ha retardat a causa de la pluja, però això no ha impedit que als marges altres grups també fessin accions puntuals de protestes. Ha sigut el cas del col·lectiu d'acció directa Scientist Rebellion, que ha bloquejat el pont Rei Jordi V, una de les vies principals de la banda sud. Una vintena de científics, des d'estudiants fins a un professor jubilat, tots amb la típica bata blanca de laboratori, s'han encadenat pel coll. La coalició d'acadèmics activistes creu que la desobediència civil no violenta és l'única opció que queda per cridar l'atenció sobre la crisi climàtica.

stats