Societat 01/01/2020

Com serà el gener?

Diversos indicadors fan pensar que hi ha poques possibilitats de fredorades

Miquel Bernis
2 min
Anomalia de precipitació prevista per aquest mes de gener

BarcelonaS'acosta el tram central de l'hivern però diversos indicadors fan pensar que el fred continuarà sense ser gaire protagonista del temps. Tot i que al voltant de Reis es despenjarà una fredorada que arribarà al Mediterrani, tot indica que no serà llarga i que afectarà sobretot l'est de la regió. Els dos grans models de previsió fan pensar que en el tram central l'hivern estarà marcat per temperatures més altes del que tocaria, tot i que sembla que aquesta anomalia es notarà més al nord d'Europa que al sud.

A grans trets, el patró de temps del gener podria ser semblant al del desembre. El corrent de vents que regeix el clima de latituds mitjanes es preveu intens, i això vol dir que si més no aviat es podria trencar la situació d'anticicló. Indicadors com l'oscil·lació de l'Àrtic o l'oscil·lació de l'Atlàntic Nord es preveuen molt positius els dies vinents, i això és un senyal que els moviments de masses d'aire de latituds més altes cap al sud d'Europa són poc probables i que, per tant, hi ha poques possibilitats de fredorades durant les setmanes vinents.

El més probable és un mes de gener en què els sistemes frontals i les borrasques afectin sobretot el nord d'Europa. Aquí n'arribarien alguns núvols prims, més vent que els últims dies, però ben poca pluja. Tampoc hi ha perspectives de nevades les setmanes vinents. Models com el de l'agència nord-americana NOAA dibuixen un mes molt sec a la Península i a tota la conca del Mediterrani, a diferència del que ha passat al desembre, en què les borrasques atlàntiques han visitat clarament la península Ibèrica. Malgrat tot, si es trenca la dinàmica d'anticicló això afavorirà que faci més fred a les cotes altes del Pirineu i que es trenqui la inversió tèrmica dels últims dies.

Anomalies de temperatura previstes per aquest mes de gener

Desembre sense glaçades

El gener arriba després d'un desembre en què hi ha hagut escassos dies amb temperatures sota zero. A l'aeroport de Girona, per exemple, només hi ha hagut un dia amb temperatura negativa. Amb dades des del 1973, això només havia passat el 1989. A Lleida ni tan sols s'ha baixat sota zero aquest desembre, segons dades de l'estació de l'Escola d'Enginyeria Agrària. Amb dades des del 1959 és el primer cop que no hi ha ni una temperatura negativa en tot el mes. L'any passat hi va haver només un dia amb valors negatius, cosa que fins llavors només havia passat el 1982.

A la Zona Universitària de Vic en els últims deu anys hi havia hagut sempre com a mínim deu dies amb temperatures sota zero al desembre. L'any passat ja n'hi va haver només cinc, i aquest any n'hi hagut tan sols dos. A l'Observatori Fabra de Barcelona no hi ha hagut cap temperatura mínima de menys de 5 graus. És el tercer cop en cinc anys que passa, però, en canvi, històricament és un fet gairebé inèdit: en cent anys de dades només els desembres del 2002 i del 1989 havien passat sense cap nit freda al Tibidabo. En molts observatoris amb sèries de dades llargues aquest desembre quedarà situat en el podi dels menys freds.

stats