Sector primari
Societat 22/12/2023

Gairebé 100 milions per donar vida al sector ramader de les Balears

El Consell de Govern ha aprovat el pla estratègic per augmentar i millorar el sector

2 min
Vaqueria de Son Coves a Mallorca

PalmaDesprés de dos anys de feina entre administracions, organitzacions agràries i col·lectius del sector, el Consell de Govern ha aprovat avui el Pla estratègic per al manteniment del sector ramader. El projecte preveu una inversió mínima de 66.185.00 euros, ampliables a 97.020.000 d'euros, en un període de cinc anys. El conseller d'Agricultura, Pesca i Medi Natural, Joan Simonet, ha anunciat que en el pressupost de 2024 ja s'han previst cinc milions per a aquest pla i que es presentaran projectes per a l'Impost de Turisme Sostenible (ITS) per valor de 4 o 5 milions més.

El Pla neix amb l'objectiu d'augmentar el cens ramader, millorar la rendibilitat de les explotacions ramaderes i generar productes d'origen animal de qualitat i amb baix impacte ambiental.

El conseller ha destacat que "es tracta d'una oportunitat per al sector" i ha explicat que el Pla consta d'una anàlisi acurada de l'activitat ramadera a les llles Balears i preveu, entre d'altres, diferents intervencions per millorar la rendibilitat de les explotacions, els processos de transformació i comercialització, incrementar la formació al sector, incorporar-hi més joves i simplificar l'administració.

Simonet ha destacat la necessitat de revitalitzar el sector amb assessoraments tècnics específics que han de permetre, per exemple, optimitzar la producció de farratges –"actualment amb la sequera s'ha agreujat la situació de dependència externa"–, millorar la qualitat de vida del ramader amb eines com la robotització i la digitalització, apostar per la qualitat i les races autòctones i impulsar els canals de distribució.

Simonet ha assenyalat que cada vegada hi ha menys explotacions, però "són més grosses", que pràcticament ja no hi ha granges intensives de porcs ni d'aus a les Balears i ha destacat la importància d'apostar per un producte diferenciat, de qualitat i sostenible. A més, ha considerat "imprescindible la consolidació dels escorxadors per a tota la producció de carn" i ha fet un esment a l'activitat apícola, "en la qual s'ha de fer feina amb la certificació d'origen de la mel i en el foment de cultius mel·lífers".

Relleu generacional

Un dels aspectes que preocupen tot el sector primari és el del relleu generacional. Actualment, la mitjana d'edat se situa en 57 anys i el conseller ha apuntat que, partint del nombre d'explotacions que reben ajuts de la PAC, un total de 5.200, i calculant una taxa de relleu d'un 5%, "es necessitaria incorporar uns 200 pagesos nous cada any, encara que per mantenir les explotacions possiblement es necessiten menys persones, ja que hi ha un procés de concentració d'explotacions agràries". Des de la Conselleria expliquen que en els darrers anys se solen incorporar un centenar de nous pagesos cada any.

stats