Salut
Societat 07/05/2019

Menjar nous i ametlles durant l'embaràs millora el rendiment escolar dels infants

L'ISGlobal descobreix que el consum de fruites seques potenciaria la memòria i l'atenció dels fills

Gemma Garrido Granger
3 min
Una dona embarassada menjant nous.

BarcelonaLes fruites seques com les nous o les ametlles contenen alts nivells d'àcid fòlic i d'Omega 3 i 6, uns nutrients determinants per garantir el bon desenvolupament cerebral dels infants. Durant la formació del cervell, aquestes vitamines i àcids grassos essencials s'adhereixen als teixits nerviosos que influeixen en la memòria i en l'aprenentatge dels fetus i, segons un estudi de l'Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal) en què han participat 2.200 famílies de tot l'Estat, una dieta materna que inclogui almenys tres racions setmanals d'aquests aliments durant l'embaràs millorarà el desenvolupament neuropsicològic de les criatures quan arribin a primària.

L'informe revela que la funció cognitiva, l'atenció i la memòria a llarg termini dels infants és més potent si la mare va seguir una dieta rica en fruita seca durant el primer trimestre de gestació. "Els nens que van consumir més nutrients durant l'embaràs tenen més bon rendiment a l'escola; per exemple, demostren tenir més capacitat per resoldre problemes numèrics", explica a l'ARA Florence Gignac, investigadora de l'ISGlobal –centre impulsat per "la Caixa"– i una de les autores de l'estudi.

Entre la fruita seca que s'ha inclòs en la investigació destaquen les nous, les ametlles, el cacauets, els pinyons i les avellanes. Aquests aliments ajuden a reduir el risc d'hipertensió i de diabetis en adults i podrien tenir un efecte protector contra el deteriorament cognitiu propi de l'edat. L'experta en salut ambiental, però, assenyala que aquestes fruites seques també beneficien els més petits si les mares n'ingereixen entre tres i set racions a la setmana.

Per cada 30 grams addicionals que les mares gestants ingereixen, sobretot de nous i ametlles, la capacitat de concentració i de resolució de problemes dels fills creix en un 0,47% respecte a la resta de nens les mares de les quals no van consumir-ne aquesta quantitat durant els primers tres mesos d'embaràs.

S'estima que el consum de fruita seca a Espanya duplica la mitjana europea: a l'Estat se'n mengen 4,8% grams cada dia, mentre que a la resta d'Europa la xifra cau fins als 2,2 grams. Amb tot, el consum espanyol encara és lleugerament inferior a la quantitat recomanada per la guia de l'alimentació saludable de la Societat Espanyola de Nutrició Comunitària (SENC), que és d'entre tres i set racions de 25 grams de fruita seca per setmana. Això fa pensar als investigadors que si el consum mitjà a l'Estat s'adeqüés a les recomanacions encara "podria tenir molts més beneficis".

L'estudi neix de diversos qüestionaris sobre hàbits alimentaris a 2.200 parelles d'Astúries, Guipúscoa, Sabadell i València des del 2004. L'objectiu era valorar l'impacte de la fruita seca durant el primer i l'últim trimestre de l’embaràs i, posteriorment, avaluar els infants en tres períodes concrets després del naixement: a l'any i mig, als 5 anys i als 8 anys. L'estudi, nodrit durant 15 anys, va comprovar que els fills de les mares que afirmaven haver ingerit més de tres racions de fruita seca a la setmana tenien més facilitats en la concentració i més bons resultats escolars.

"És el primer estudi que relaciona aquest consum amb una millora del desenvolupament cognitiu. Per tant, hem de ser cautelosos amb les dades", adverteix Gignac. No existeix cap anàlisi que demostri que el ritme de formació del cervell sigui diferent en funció del trimestre de gestació, però la investigadora assegura que "la literatura científica fa temps que especula amb la idea que, en els primers tres mesos de gestació, el cervell és més sensible als nutrients" i que, per tant, les nous i les ametlles poden tenir "una gran influència" a llarg termini. En definitiva, Gignac conclou que els aliments que menja la mare durant l'embaràs són determinants per a la formació del fetus i, també, per al neurodesenvolupament de l'infant.

stats