Societat 10/11/2022

Així serà el nou tramvia de Palma

Les obres, que disposen d'una inversió de 185 milions d'euros de l'Estat, començaran l'any que ve i duraran més de tres anys

2 min
El tramvia arriba a Palma.

PalmaLa presidenta del Govern, Francina Armengol, i la ministra de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, Raquel Sánchez, han firmat aquest dijous el protocol per al desenvolupament del tramvia de la badia de Palma. El primer tram del projecte, esperat des de fa més d'una dècada, té una inversió de 185 milions d'euros, finançats per l'Estat a través de quatre anualitats. El tramvia tindrà una freqüència de 10 minuts, una capacitat de 250 passatgers, i recorrerà un total de 10,8 km. "Persistim amb els somnis. Han passat anys, però la feina ben feta acaba tenint resultat. A les Illes hem fet una revolució en el canvi de mobilitat i transport públic", ha declarat la presidenta del Govern.

El primer tram del Trambadia passarà per la plaça d'Espanya, Avingudes, Foners, Nou Llevant, el Molinar, Ciutat Jardí, el Coll d'en Rabassa, Can Pastilla i la platja de Can Pastilla i arribarà fins a l'aeroport. Hi haurà 16 aturades i el temps estimat del trajecte de principi a fi estimat serà de 30 minuts.

El director general de Transport Terrestre, Jaume Mateu, ha declarat que les obres es faran a partir de l'any que ve, i duraran 40 mesos, és a dir, més de tres anys: "És menys contaminant perquè és elèctric, silenciós i sostenible. Es prorrogaran via i paviment, i es farà una transformació de les Avingudes. A l'avinguda de Mèxic s'aprofitaran les zones amb jardins. També es crearà un viaducte al carrer de Llucmajor, que es convertirà en zona restringida al trànsit i es crearà un nou vial a la part nord del Molinar. Després de travessar el Coll d'en Rabassa, es donarà una alternativa de trànsit a Can Pastilla, d'aquí ja es gira per arribar a la terminal d'arribades, fins a la zona d'entrada de l'aparcament".

Per la seva banda, la ministra Raquel Sánchez ha declarat que "fa cinc mesos que em vaig comprometre a fer aquest projecte per fi. D'aquesta manera, es fomenta l'ús del transport públic i s'aconsegueix la desurbanització de la mobilitat. Continuarem invertint a les Illes".

El primer tram connectarà els barris del Llevant de Palma amb el centre, i donarà servei a nous pols de creixement, com és el cas de la zona de Nou Llevant, on també hi ha previstos projectes d'innovació. A més, servirà per millorar la connexió amb l'aeroport de Palma, la zona litoral i el centre, i suposarà una millora per a la principal zona turística de les Illes, la Platja de Palma.

"És un projecte transformador que ens permet avançar en una ciutat del segle XXI i oferint al transport públic per a ciutadans i visitants. Amb el Govern de Sánchez estam obtenint inversions històriques. Aquest tramvia fa un recorregut per una sèrie de barris, on viuen 80.000 persones", ha declarat el batle de Palma, José Hila. Els següents trams seran el de l'aeroport a Can Pastilla, i el de plaça d'Espanya a Son Espases.

stats