França adverteix que els nitrits i nitrats dels embotits i les verdures poden provocar càncer de còlon

Els experts recomanen limitar el consum de productes de xarcuteria a un màxim de 150 grams a la setmana

2 min
Una imatge d'arxiu d'una taula d'embotits

ParísJa fa temps que els nitrits i els nitrats –dos components presents en els embotits i les verdures– estan en el punt de mira per la relació que poden tenir amb el càncer de còlon, però fins ara no hi havia investigacions concloents. Un nou estudi de l'agència francesa de seguretat alimentària (Anses) publicat aquest dimarts confirma per primera vegada l'existència d'una "associació entre el risc de càncer colorectal i l'exposició als nitrits i nitrats". El Centre Internacional de Recerca sobre el Càncer (CIRC), un organisme vinculat a l'OMS, ja havia advertit dels riscos d'aquests dos components i havia classificat les carns transformades en la categoria de cancerígenes el 2015. Segons el CIRC, el consum d'embotits és el responsable d'almenys 4.300 casos anuals de càncer colorectal a França i podria estar també relacionat amb el càncer d'estómac.

Els nitrits i els nitrats s'utilitzen per allargar la data de caducitat dels embotits i per donar un color rosat a certs productes com el pernil dolç, però també per evitar que proliferin microorganismes nocius, entre els quals bacteris que provoquen malalties greus com el botulisme. Els nitrats també s'utilitzen en el procés de fermentació d'alguns formatges i es troben de forma natural a la terra, l'aigua i les verdures i hortalisses, especialment a les verdures de fulla verda com l'enciam i els espinacs.

El govern francès ha anunciat que a la tardor presentarà un pla d'acció per reduir els additius nitrats dels productes alimentaris. Associacions de consumidors franceses reclamen que es prohibeixin les dues substàncies als embotits, però el sector argumenta que els nitrits i els nitrats són necessaris per evitar la formació de bacteris. De fet, l'executiu descarta prohibir-los i només preveu una regulació per reduir la seva presència en els productes de xarcuteria. "La seva disminució s'ha de fer en un equilibri que garanteixi la seguretat alimentària del consumidor", afirma el govern en un comunicat publicat també aquest dimarts.

Menys embotits i més diversificació de verdures

Els experts consideren que la solució no passa per deixar de menjar embotits –i encara menys verdures i hortalisses– però recomanen moderar el consum de productes de xarcuteria i diversificar el de verdures. L'agència francesa de seguretat alimentària recomana no menjar més de 150 grams d'embotit a la setmana per reduir l'exposició als nitrits i nitrats. "És important diversificar les fruites i les hortalisses. Per exemple, no s'ha de menjar amanida cinc vegades a la setmana. Seria millor alternar entre amanida, pastanaga, fruita… I, si és possible, que siguin d'orígens diversos: avui de la plaça i demà d'un supermercat", apunta el coordinador d'estudis de l'Anses, Laurent Guillier.

En els últims anys han proliferat els embotits amb "zero nitrits", però l'agència francesa adverteix que contenen igualment nitrits i nitrats "amagats" perquè els extrets vegetals o el brou de verdures utilitzats com a substituts "també contenen de forma natural nitrats que, sota l'efecte dels bacteris, es converteixen en nitrits".

stats