Societat 16/11/2020

Sus a l'esbucament dels nínxols de Porreres per excavar la fossa de represaliats del franquisme

En concret, hi ha un bloc de 37 tombes, cinc osseres i dues capelles

Catalina Riera
2 min
Bloc que s'esbucarà del cementeri de Porreres

PalmaLes tasques prèvies a l'esbucament del bloc de 37 nínxols, cinc osseres i dues capelles de la fossa número cinc del cementeri de Porreres han començat aquest dilluns. "Avui posam en marxa aquest esbucament per poder investigar davall aquest bloc, on hi ha un seguit de fosses en les quals estam segurs que trobarem restes d'una sèrie de persones, que moriren assassinades en aquest lloc el 1936", ha dit el secretari autonòmic de Memòria Democràtica i Bon Govern, Jesús Jurado.

Al cementeri, els operaris de l'empresa constructora ja han instal·lat l'infraestructura necessària per començar a retirar els elements patrimonials d'aquestes tombes, amb la intenció d'evitar que pateixin desperfectes durant les obres i es puguin tornar a instal·lar quan es reconstrueixin els nínxols. Durant les darreres setmanes, els familiars de les persones enterrades en aquests nínxols i capelles n'han traslladat temporalment les restes a altres sepultures propietat de la família o als nínxols de lloguer de què disposa l'Ajuntament de Porreres. "Sabem que Porreres és una fossa completa, perquè té aquest bloc damunt, però es garanteix a les famílies propietàries d'aquests nínxols i capelles que una vegada reconstruït tindran la seva sepultura a punt per traslladar-hi les restes dels seus familiars", ha assegurat la batlesa de Porreres, Xisca Mora.

La demolició d'aquest bloc és una passa necessària perquè la Societat de Ciències Aranzadi dugui a terme el projecte d'excavació i exhumació previst en el Pla de fosses de 2018 del Govern. Cal recordar que fa dos anys aquest projecte d'exhumació va quedar suspès a causa de l'enterrament el juliol del 2018 d'una persona en aquest bloc de nínxols. La demolició del bloc no s'ha pogut fer fins avui perquè la legislació sanitària imposa un termini de dos anys perquè es puguin traslladar aquestes restes.

Jurado ha recordat que les tasques de la primera excavació al cementeri de Porreres varen permetre localitzar nou fosses en les quals es localitzaren 55 víctimes. D'aquestes, tan sols es pogueren exhumar els cossos de 49, ja que una de les fosses es trobava sota els nínxols de la part central de la parcel·la. "Hi havia una sèrie de cossos que no es varen poder retirar justament perquè estaven davall aquest bloc i estam segurs que hi podria haver més fosses amb un nombre indeterminat de cossos", ha dit.

stats