Societat 05/08/2021

Els formenterencs ja poden demanar trampes contra la processionària al Consell

El Govern i la institució insular n'han repartit 200 unitats perquè s'instal·lin durant la primera quinzena d'agost

ARA Balears
1 min
Una de les trampes per capturar papallones de la processionària del pi.

PalmaLa Conselleria de Medi Ambient i el Consell de Formentera han posat a disposició de la ciutadania 200 trampes per capturar papallones de la processionària del pi (Thaumetopoea pityocampa), segons ha informat aquest dijous en un comunicat l'Executiu balear.

El Servei de Sanitat Forestal ha recomanat que les trampes s'instal·lin durant la primera quinzena d'agost, abans que les papallones surtin de les crisàlides, amb l'objectiu de reduir-ne la reproducció. Aquestes caixes funcionen amb feromones que atreuen els mascles, que queden atrapats i no arriben a fecundar les femelles.

La processionària del pi és un insecte que s'alimenta de fulles del pi autòcton balear (Pinus halepensis) i els deixa més sensibles a la sequera o a l'atac d'altres insectes que poden matar els arbres. A més, l'eruga pot provocar danys dermatològics i al·lèrgics, tant a persones com a animals, a conseqüència dels seus pèls urticants.

Les persones interessades a instal·lar les trampes poden sol·licitar-les a l'oficina de l'àrea de Medi Ambient o a través del telèfon 971 32 12 10. Així mateix, el Servei de Sanitat Forestal recorda als ciutadans que tenen tota la informació necessària a la pàgina web sanitatforestal.caib.es.

L'any 2007 es va detectar per primera vegada l'insecte a Formentera i el 2016 es va declarar com a plaga. Les actuacions que s'han duit a terme durant els darrers anys per controlar la processionària consisteixen en l'eliminació de les bosses que les erugues teixeixen a l'hivern; la captura de papallones mitjançant trampes; la instal·lació de caixes refugi que afavoreixin la presència de ratpenats i el tractament aeri i terrestre puntual.

stats