Societat 06/10/2021

El Fogaiba atorga 100.000 euros de subvenció per restaurar l'embarcació 'Fornells'

L'Ajuntament del Mercadal considera que aquest bot té un valor històric per al municipi

Iván Martín
2 min
Imatge del bot salvavides objecte de la restauració.

ES MERCADALL'ajuntament del Mercadal ha rebut un ajut de 100.000 euros per a la restauració del bot salvavides Fornells. Aquest ajut és el màxim que es pot atorgar i ha estat concedit pel Fogaiba en la resolució d'ajuts de l'Estratègia de Desenvolupament Local de Pesca de l'Associació Leader Illa de Menorca, en el marc del Fons Europeu Marítim i de Pesca, corresponent als anys 2018-2022.

La institució local fa més d'un any que està tramitant aquesta ajuda, que permetrà restaurar aquest bé patrimonial del poble de Fornells, un vaixell amb molta història i que és molt estimat pels pescadors perquè ha salvat moltes vides. Es pretén que el bot sigui més maniobrable i es pugui emprar durant tot l'any. Se'n canviarà el motor i se'n rehabilitarà la fusta de bell nou. Tot i que el cost es pot considerar elevat, s'ha d'entendre la circumstància que s'havia d'arreglar o, en cas contrari, hauria hagut de sortir de l'aigua per sempre.

El Fornells fa 11,28 metres d'eslora i 2,27 metres de màniga. Es troba en molt mal estat i segons recomanacions del patró i constructors del bot s'han de fer diverses reparacions importants per garantir-ne el bon funcionament. El bot ha sofert un procés de deteriorament causat pel pas del temps i per l'exposició de la fusta a una constant humitat que l'ha debilitat i desprotegit contra desfibraments, fongs i altres agents com són els tèrmits o els corcs. Ha perdut la hidratació que permet una major durabilitat, resistència i duresa. Té vies d'aigua i taules podrides, per la qual cosa l'embarcació no es troba en condicions de navegar.

L'Ajuntament del Mercadal considera que aquest bot té un valor històric per al municipi i, de fet, sempre l'ha utilitzat en diversos actes festius, com són els dies 5 de gener, el dia de la Trobada de la Vela Llatina, el 16 de juliol i el dilluns de les festes de Sant Antoni. Per altra banda, la restauració, que durarà un any, s'ha adjudicat a Drassanes Verat SL de Ciutadella amb un preu de sortida de 147.970,32 euros. La resta de la dotació econòmica l'assumeix el Consistori.

stats