Societat 04/08/2021

La flor de sal ecològica del Trenc podria ser producte artesà certificat l'any que ve

El de saliner és un dels 41 oficis artesans que s’incorporaran al nou Repertori d’Oficis Artesans de les Balears a proposta del Consell de Mallorca

ARA Balears
2 min
Procés d'empaquetament de la flor de sal.

PalmaLa flor de sal ecològica del Trenc podria ser, a partir de l'any que ve, un producte artesà certificat després que el Consell de Mallorca hagi proposat que el de saliner sigui un dels 41 oficis artesans que s'incorporin al nou Repertori d'Oficis Artesans (ROA).

Aquesta modificació, segons han explicat en un comunicat, suposarà que els professionals d’aquests nous oficis puguin optar a les acreditacions de carta d’artesà i de mestre artesà i que, fins i tot, les empreses amb mestres artesans puguin obtenir el Document de Qualificació Artesanal.

L’objectiu d’aquesta proposta, que es va aprovar per unanimitat a la Comissió d’Artesania de les Illes Balears el mes de juliol, és actualitzar el sector de l’artesania i millorar-ne la competitivitat. En concret, es preveu que la modificació estigui aprovada de manera definitiva a principi del 2022.

Precisament, aquest dimecres el conseller de Promoció Econòmica i Desenvolupament Local, Jaume Alzamora, ha visitat les salines del Trenc amb Laura Calvo, la responsable de comunicació de Flor de Sal d'Es Trenc, que des del 2003 recol·lecta flor de sal en aquest indret de Mallorca. Després de conèixer tot el procés, el conseller ha assegurat que "és un exemple de producte competitiu, amb presència internacional i que beneficia l’economia local".

Alzamora ha remarcat que el procés "no perd les característiques històriques i estarà sempre vinculat a aquest indret esplèndid, al qual contribueix de manera sostenible" i que per això és necessari que el ROA s’actualitzi i que Artesania del Consell "pugui col·laborar amb els saliners per promocionar-ne l'ofici i el producte".

Cal recordar que, paral·lelament a la feina que fa el Consell perquè els professionals saliners i els seus productes puguin optar als certificats artesans a partir de l’any que ve, la flor de sal del Trenc és un producte reconegut internacionalment i disposa del certificat ecològic del Consell Balear de la Producció Agrària Ecològica.

El procés de recol·lecció

La recol·lecció de flor de sal es concentra entre els mesos de juny i setembre, quan, en funció de les condicions climatològiques de temperatura, humitat i vent, es formen els cristalls de flor de sal a l’aigua de mar. Aquests cristalls que suren a les superfícies de les basses es recullen manualment i es dipositen en cistells de vim que, una vegada plens, es deixen reposar 24 hores perquè perdin l’aigua. Finalment, la flor de sal es deixa assecar al sol.

stats