Fita científica: un experiment europeu aconsegueix un nou rècord d'energia de fusió

L'èxit de la investigació, una reacció nuclear que es basa en el procés que alimenta les estrelles, aplana el camí per a aquesta nova font energètica

ARA
1 min
Les instal·lacions del Joint European Torus, el centre on s'investiga la fusió nuclear

BarcelonaLa recerca d'una energia segura, neta i inesgotable és un dels grans reptes de la comunitat científica, i la fusió, la font d'energia responsable de la llum i la calor procedents de les estrelles, podria ser una solució. Ara un experiment europeu acaba d'assolir un nou rècord en aquest camp.

Basant-se en el procés que alimenta les estrelles, un equip de científics han barrejat combustible de fusió de deuteri i triti i han arribat al rècord d'energia de fusió de 59 megajoules durant cinc segons. L'experiment, que ha tingut lloc a les instal·lacions del reactor Joint European Torus (JET), a Oxford, és la demostració més clara en 25 anys del potencial de l'energia de fusió per proporcionar una energia segura i sostenible amb baixes emissions de diòxid de carboni.

"Amb aquest assoliment es duplica l'anterior rècord d'energia de fusió de 21,7 megajoules establert l'any 1997", ha informat el Centre d'Investigacions Energètiques, Mediambientals i Tecnològiques (Ciemat) en una nota de premsa. Es tracta d'una fita històrica que s'ha aconseguit després de dues dècades d'investigació i que contribueix a la preparació del projecte internacional ITER (on també es preveu la barreja de combustible de fusió de deuteri i triti). "Si ara hem aconseguit mantenir la fusió durant cinc segons, podrem fer-ho durant cinc minuts i després durant cinc hores a mesura que ampliem les nostres operacions en futures màquines. Aquest és un gran moment per a tota la comunitat de la fusió", ha celebrat Tony Donné, el director general d'EUROfusion, un consorci de recerca cofinançat per la UE que integra 4.800 experts, estudiants i tècnics de 28 països, entre els quals hi ha el Barcelona Supercomputing Center.

Què és l'energia de fusió?

La fusió, font d'energia responsable de la llum i el calor que prové del Sol i de les estrelles, és una reacció nuclear en què dos nuclis lleugers, com els isòtops d'hidrogen deuteri i triti, s'uneixen per formar-ne un de més pesat que allibera enormes quantitats d'energia. Perquè les reaccions de fusió es produeixin es necessiten temperatures extremadament altes, de més de 100 milions de graus centígrads, cosa que permet que aquestes partícules puguin superar la seva repulsió elèctrica i es fusionin. A més d'aquestes temperatures tan elevades, per fer servir la fusió com a font d'energia es necessita que la densitat dels nuclis sigui prou alta i que les dues magnituds es mantinguin durant un temps prou llarg. En el nou rècord assolit s'han produït 59 megajoules d'energia procedent de la fusió durant cinc segons. Durant l'experiment, es va assolir una potència de fusió (energia per segon) d'uns 11 megawatts de mitjana.

La fusió té el potencial de proporcionar una energia segura, sostenible i amb baixes emissions de carboni, que complementaria altres fonts d'energia netes, com l'eòlica o la solar. La fusió podria subministrar una part important de l'energia necessària a escala mundial durant milers d'anys, diu EUROfusion.

stats