Societat 13/10/2018

La fiscalia preveu demanar penes mínimes per rebel·lió

El delicte està castigat amb almenys 15 anys de presó

Marc Toro
2 min
Forn, Turull i Rull en una imatge d'arxiu

BarcelonaLa fiscalia ultima els detalls del seu escrit de qualificació provisional per al judici de l’1-O, que preveu presentar els pròxims dies. El ministeri públic continua amb la intenció de no fer marxa enrere i mantenir el delicte de rebel·lió per als líders independentistes, si bé preveu demanar les penes mínimes, segons apuntaven aquesta setmana fonts judicials a l’ARA i tal com avançava ahir la SER. El Codi Penal preveu almenys 15 anys de presó i inhabilitació absoluta per als impulsors de la rebel·lió, de 10 a 15 anys per als qui hagin exercit un “càrrec subaltern” en la comissió del delicte i de cinc a deu anys per als “participants”.

Tot apunta que la fiscalia presentarà l’escrit de qualificació després que el Tribunal Suprem confirmi la instrucció del jutge Llarena i després, també, d’una revisió de la Fiscalia General de l’Estat. L’acusació es podrà modificar en el tram final del judici i no serà definitiva fins que quedi vist per a sentència. Els nou processats en ferm pel delicte de rebel·lió són Oriol Junqueras, Raül Romeva, Jordi Sànchez, Jordi Cuixart, Jordi Turull, Josep Rull, Carme Forcadell, Joaquim Forn i Dolors Bassa, tots en presó preventiva. A l’acusació per aquest delicte de rebel·lió s’hi sumarà la de malversació de fons públics contra els membres del Govern de Carles Puigdemont, que també pot comportar penes de presó, inhabilitació i multes.

“Saben que és injust”

Segons el parer de l’advocat de Puigdemont, Jaume Alonso-Cuevillas, el fet que la fiscalia pretengui demanar les penes mínimes per als processats respon als equilibris de l’Estat per aplicar la llei sense que això li passi factura a les urnes. “Penes mínimes perquè saben que és injust: sense violència no hi ha rebel·lió. Por, però, al fet que aplicar estrictament la llei tingui un gran cost electoral”, va afirmar en un tuit.

També a Twitter va reaccionar el president del Parlament de Catalunya, Roger Torrent, reiterant que l’únic desenllaç “acceptable” del judici de l’1-O és l’absolució. “L’única cosa acceptable és la lliure absolució. Votar no és delicte, l’1 d’Octubre és l’expressió democràtica de la societat”, va deixar clar: “No és ni rebel·lió ni sedició”. De manera més concisa es va expressar el vicepresident del Govern, Pere Aragonès, que va tuitejar tres paraules: “Llibertat, absolució, autodeterminació”.

stats