Abusos
Societat 05/10/2023

Demanen deu anys de presó per a l'exrector de Can Picafort per un segon cas d'abusos sexuals a una menor

La Fiscalia sol·licita 40.000 euros d'indemnització per a la víctima per les seqüeles psicològiques

ARA Balears
2 min
EuropaPress 5060964 exrector parroquia can picafort pere barcelo dia declaracion judicial julio

PalmaLa Fiscalia demana deu anys de presó per a l'exrector de Can Picafort, Pere Barceló, per un segon cas d'abusos a una menor de sis anys, que tingué lloc entre els anys 2007 i 2008 a la parròquia de l'Assumpció de Maria. Barceló ja va ser condemnat el 2016 per un altre cas d'assetjament sexual i va sortir de la presó el passat mes d'agost. Va ser expulsat de l'Església el 2011. Ara, l'Audiència Provincial té pendent fixar una nova data per a aquest segon cas.

A l'escrit d'acusació, la Fiscalia demana condemnar l'home per presumptament haver abusat sexualment d'una menor que en aquell moment tenia entre sis i set anys. El Ministeri Públic argumenta que l'home s'hauria aprofitat de la seva condició de sacerdot per estar amb la menor sense la presència dels pares. El fiscal acusa l'home d'asseure la menor a les seves cames i fer-li tocaments.

A més dels deu anys de presó, la Fiscalia sol·licita una ordre d'allunyament i incomunicació a favor de la víctima durant 20 anys, així com una indemnització de 40.000 euros per les seqüeles psicològiques. Com ha avançat Diario de Mallorca, la Fiscalia indica que els antecedents de l'excapellà no són computables a efectes de reincidència, ja que són anteriors a la condemna del 2016.

Barceló va ser condemnat el 2016 a sis anys per un delicte d'agressió sexual

L'exrector va ser condemnat l'any 2016 per un delicte continuat d'agressió sexual a sis anys de presó. Va confessar haver abusat sexualment, i de manera reiterada, entre el 1997 i el 1998, d'una escolana que aleshores tenia deu anys.

Des de 1996, el sacerdot estava destinat a exercir com a rector de l'Església de l'Assumpció de Maria. En el primer judici, va reconèixer que a principi de 1997 va entaular relació amb la víctima, que acudia regularment a catequesi i feia tasques d'escolanet juntament amb un altre grup de menors.

En el judici, tal com recull Europa Press, la jove va relatar la seva traumàtica experiència, entre llàgrimes. Va recordar com el 1998 va ser violada nombroses vegades mentre el capellà li tapava la boca i la subjectava fortament perquè no es pogués moure ni escapar.

Segons va acceptar al judici, l'estiu del 1997, Pere Barceló va ser sorprès abusant de la menor al sofà de la parròquia. En aquest moment, no va ser denunciat. Temps després, a principi del 1998 va dur novament l'escolana a la seva habitació i la va violar en fins a deu ocasions.

La vícitma: "Ho vaig treure perquè ja no podia més"

El 27 de novembre de l'any 2012, la jove –ja major d'edat– va denunciar els fets davant la Guàrdia Civil de Santa Margalida: "Ho vaig treure perquè ja no podia més", va explicar.

Davant del jutjat, l'acusat va dir que se sentia "totalment penedit" i va acceptar la pena de sis anys de presó. Inicialment, la Fiscalia sol·licitava 42 anys de presó. Barceló va desitjar "el millor" per a la víctima i per a la seva família i va dir que ell havia de ser "un poc millor".

Expulsat de l'estat clerical

Després que es conegués el cas, el març del 2011, el Bisbat de Mallorca va suspendre cautelarment Barceló del sacerdoci. A més, l'Església va indemnitzar la víctima abans del judici i va impulsar un procediment paral·lel que va concloure abans que la via penal i va desembocar en la màxima pena canònica: l'expulsió de l'estat clerical.

stats