Festes
Societat 17/01/2024

La festa de Sant Antoni ja no és 'Diada' a Menorca

Els Tres Tocs a Ciutadella rememoren la Reconquesta, amb la presidenta Prohens per primer cop a la processó

David Marquès
3 min
Sant Antoni en processó pels carrers de Ciutadella.

CiutadellaMenorca celebra aquest dimecres la festa del seu patró, Sant Antoni. Una jornada que ha deixat de dir-se institucionalment 'Diada' per acord del Consell. La institució insular va instaurar la Diada de Menorca per primer pic l'any 1980, però enguany, sota govern en minoria del Partit Popular, ha passat a anomenar-se Dia de Menorca, sense les connotacions catalanistes que considera que té el terme 'diada'. El conseller insular de Cultura, Educació i Esports, Joan Pons Torres –qui promourà la declaració del menorquí com a patrimoni cultural immaterial per protegir-lo del català estàndard que l’amenaça– ha estat l’impulsor del canvi. El pretext és que “'Diada' era massa forçat, perquè el 24 juny a Ciutadella és el Dia de Sant Joan, i l’1 de març, el Dia de les Balears". "Tothom en diu Sant Antoni a peu de carrer. Així que convenia retornar el protagonisme al patró”, explica Pons. Però el canvi no s'ha notat gaire al carrer.

Ara bé, enguany no s'ha recuperat la interpretació de l'himne d'Espanya durant la Processó dels Tres Tocs. Malgrat que el PP governa –en minoria– al municipi menorquí, els vots del PSOE i elPSM ho han impedit. L'himne es va suprimir el 2015, quan l'esquerra va tornar al govern municipal. I precisament varen ser els grups d'esquerres els que varen presentar una moció a l'octubre per evitar que hi tornàs. Ja fa nou anys que no s'interpreta, el període més llarg que ha deixat de sonar per Sant Antoni. L'himne espanyol també va estar absent de la festa entre 2000 i 2003, i de 2010 a 2011, amb governs progressistes. A les balconades s'han penjat banderes menorquines, combinades amb les d’Espanya que acostumen a lluir sobretot a les façanes de les cases senyorials de les Palmeres i el nucli antic.

Milers de menorquins han aprofitat el bon temps, tot i els núvols, per apropar-se a Ciutadella i presenciar l’acte central que reafirma les arrels pròpies de la menorquinitat. També han visitat la tradicional fira de Sant Antoni, amb una trentena de paradetes on des del cap de setmana es venen tot tipus de peces artesanes i agroalimentàries de diversos racons de l’Estat. I a la plaça de Sant Antoni, hi ha el mercat amb 100 quilos de dàtils i taronges, i amb l’exhibició i rifa del popular porquet, que enguany pesa 180 quilos.

La presidenta del Govern, Marga Prohens, ha assistit per primera vegada a la processó, acompanyada pel president insular, Adolfo Vilafranca, i la batlessa de Ciutadella, Juana Mari Pons. Els representants polítics han tancat la processó juntament amb el bisbe Gerard Villalonga i la resta de preveres, consellers i regidors. La comitiva, encapçalada també per tres regidors novells a cavall –Llorenç Ferrer, Àngels Torres i Daniel Marquès– ha tingut un nou protagonista, Nicolás Blanco. Aquest regidor del PP, el segon més jove de la corporació municipal, ha estat l’encarregat, poc després de les 12 i mitja, de donar els protocolaris tres tocs a la rajola amb la taula del sant que hi ha a la plaça de les Palmeres de Ciutadella, on cada any es rememora l’entrada triomfal de les tropes del rei Alfons III després de consumar, el 1287, la Reconquesta cristiana de Menorca. La regidora més jove, Carla Gener, hi ha tornat a renunciar. Membre de la coalició Ciutadella Endavant, hereva al municipi de l’entesa entre Podem i Esquerra Unida, insisteix a considerar que “les institucions han d’estar al marge de l’Església”. Per aquest motiu, no participa en cap processó o acte de caràcter religiós.

stats