Protagonista col·lateral

Felip Puig, el conseller que Villarejo acusa de col·laborar amb el CNI

En la primera línia política durant dues dècades, ha estat sempre proper a Jordi Pujol

2 min
Felip Puig, en una imatge d'arxiu.

BarcelonaL'excomissari corrupte José Manuel Villarejo ha continuat disparant aquesta setmana acusacions sobre l'Operació Catalunya. Així, ha assenyalat en una entrevista a RAC1 diversos suposats confidents del CNI, i un que ha quedat esquitxat és l'exconseller del Govern Felip Puig, polític convergent que va estar en la primera línia política dues dècades, encadenant la darrera etapa de Jordi Pujol amb la d'Artur Mas, per acabar plegant el 2016. Villarejo l'acusa directament d'haver passat informació confidencial al CNI del seu arxienemic del partit Xavier Martorell, excàrrec de la Generalitat. Puig ho ha desmentit "rotundament" i ha negat haver-se reunit mai amb Villarejo.

Puig va ser una de les persones destacades del sector sobiranista de Convergència, que va entrar el 1999 com a conseller de Medi Ambient a l'executiu de Pujol, de qui sempre ha estat proper. Abans havia participat en política local i en alts càrrecs de conselleries de la Generalitat com Benestar Social o empreses públiques com Adigsa. Amb el tripartit va esdevenir portaveu parlamentari un lustre i va haver d'esperar fins al 2010 per tornar a ser conseller, en la seva etapa més controvertida al capdavant d'Interior. La contundència policial, el desallotjament del moviment dels indignats del 15-M de plaça Catalunya i l'escàndol per l'ús de pilotes de goma el van catapultar com a enemic número u de l'esquerra.

Amb l'eclosió del Procés, va aconseguir el 2012 ser nomenat conseller d'Empresa i Ocupació, on va allunyar-se del focus mediàtic de la seguretat. Amb la presidència de Carles Puigdemont va abandonar la política, però va presidir el Tramvia Metropolità de Barcelona fins al 2020 i va acabar segellant el seu retorn a la feina de consultor. Allunyat de la primera línia, sí que l'ha perseguit el cas 3% de finançament irregular de CDC, una peça inicialment arxivada que l'Audiència Nacional ha tornat a reobrir.

stats