Societat 03/07/2018

Cada família utilitza unes 500 bosses de plàstic a l'any

El cobrament de les bosses és per dissuadir el consumidor de fer-ne servir i divulgar alternatives com les bosses de roba, de paper o ràfia, la motxilla, la senalla o el carretó

Blanca Garau
1 min
El plàstic triga segles a degradar-se i només reciclem el 10% del que produïm

PalmaLa bossa de plàstic té un ús de 12 minuts, però necessita entre 100 i 500 anys per degradar-se; el 80% dels residus que presenta la mar són plàstics, culpables de la mort d'uns 100.000 mamífers cada any; cada família utilitza unes 500 bosses de plàstic a l'any, unes 40 cada mes. D'aquestes, se'n recicla només un 10%.

Aquestes són algunes de les dades aportades per Neus Truyol, presidenta d'Emaya, dos dies després de l'entrada en vigor del Reial Decret 293/2018, que obliga els comerciants a cobrar les bosses de plàstic. El cobrament de les bosses és per dissuadir el consumidor de fer-ne ús i divulgar alternatives com les bosses de roba, de paper o ràfia, la motxilla, la senalla o el carretó, "i no per recaptar", ha reiterat Truyol.

Neus Truyol i Jordi Mora

Acompanyada pel president de PIMEM, Jordi Mora, han fet referència a la campanya 'Desembossa't del plàstic', rellançada des de l'Àrea d'Ecologia de Cort. A més, Mora ha demanat una altra campanya a favor dels petits comerciants: que l'Ajuntament faci una partida de bosses "ben guapes" perquè els comerciants les puguin regalar als clients, de manera que "s'ajuda també els artesans i altres consumidors".

Els comerciants tenen, com a preu orientatiu, un marge d'entre 0,5 i 0,15 euros per bossa, segons el micratge, però poden cobrar el que considerin.

Això sí, a partir del 2020 es prohibiran les bosses de plàstic fragmentable (per exemple, les oxobiodegradables) i des de l'1 de gener del 2021, les bosses de plàstic lleugeres i molt lleugeres que no siguin compostables.

stats