Societat 11/07/2023

FACUA denuncia cinc immobiliàries de Palma per cobrar honoraris a inquilins i incomplir la Llei d'habitatge

Una anàlisi feta per l'associació revela que Palma i Madrid són les ciutats de l'Estat amb major grau d'incompliment

ARA Balears
2 min
Imatge d'arxiu d'ARA Balears.

PalmaUna anàlisi feta per FACUA ha revelat que Palma és una de les ciutats de l'Estat (juntament amb Madrid) amb major grau d'incompliment de la Llei d'habitatge (que va entrar en vigor a finals de maig) per part de les immobiliàries, que continuen cobrant honoraris o comissions als inquilins en conceptes com "despeses de gestió". En aquest sentit, cinc de les sis empreses analitzades continuen cobrant determinades quantitats a les persones que cerquen pis tot i que la llei va introduir una modificació a l'article 20 de la Llei d'arrendaments urbans que inclou que "les despeses de gestió immobiliària i de formalització de contracte seran a càrrec de l'arrendador".

Segons ha detallat FACUA en una nota de premsa, l'estudi s'ha fet sobre una mostra de 114 agències repartides en 11 capitals de província que són Madrid, Barcelona, Palma, València, Sevilla, Bilbao, Santiago de Compostel·la, Toledo, Salamanca, Valladolid i Saragossa. També ha explicat que en aquests moments s'està enllestint una ampliació de denúncies contra les noves immobiliàries detectades que infringeixen la normativa, després de la primera bateria de denúncies, contra 31, el passat mes de juny.

Així, l'associació ha expressat que espera responsabilitat per part de les autoritats de consum autonòmiques perquè investiguin i obrin els corresponents expedients sancionadors a les agències incomplidores.

Pel que fa a les immobiliàries analitzades a altres ciutats, com ara Santiago de Compostel·la, Toledo, Valladolid i Saragossa, han assenyalat que cap intenta carregar aquests honoraris als inquilins, i que informen que van "a càrrec de l'arrendador, en aplicació de la nova Llei d'habitatge".

Per últim, FACUA ha recordat a aquells usuaris que es vegin obligats a pagar aquest concepte per no perdre l'oportunitat de llogar el pis que demanin factura independent pel concepte abonat, o que facin l'abonament per transferències indicant el concepte. D'aquesta manera, una vegada signat el contracte de lloguer i habitant ja el pis, poden sol·licitar a la immobiliària el reemborsament d'aquesta quantitat.

stats