TRIBUNALS
Societat 25/03/2019

L'exsecretària de Sineu es defensa davant el tribunal: "Una errada no és un delicte"

La Fiscalia demana cinc anys de presó per a Margarita Mulet Cañellas, acusada d'intentar rebaixar-se un embargament judicial

A. Schnabel
2 min
L'Audiència Provincial de Palma

PalmaLa Fiscalia ha demanat aquest dilluns cinc anys de presó per a l'exsecretària municipal de Sineu, Margarita Mulet Cañellas, per intentar rebaixar de manera significativa un embargament de 12.300 euros que li imposà un jutjat de Primera Instància l'any 2010, que també ordenà retenir-li una part del seu sou. L'acusada envià un escrit a la Mancomunitat del Pla de Mallorca, que s'encarregava de la gestió de nòmines del consistori, firmat per ella mateixa, en què comunicava que la retenció es reduïa a més de la meitat.

Des de final del 2010, se li descomptaren a Mulet prop de 650 euros mensuals durant mig any, per ordre judicial. El juliol del 2011 l'acusada va remetre un escrit a la Mancomunitat comunicant que se li havien de retenir des d'aleshores 300 euros mensuals, una petició que la Fiscalia considera "absolutament arbitrària" i que es va fer realitat durant dos mesos, fins que l'Ajuntament va advertir l'error i revocà l'ordre.

Mulet s'ha defensat davant el tribunal de l'Audiència Provincial, presidit pel magistrat Diego Gómez-Reino, argumentant que envià l'escrit com a particular i no com a funcionària, amb la intenció d'acollir-se a una normativa per a persones amb problemes per pagar hipoteques i que, per això, es tracta d'"una errada i no d'un delicte". També ha declarat que el consistori "sempre va voler perjudicar-la" després que denunciàs davant la Fiscalia un presumpte desviament de 100.000 euros per "duplicar el pagament d'unes certificacions d'obra".

El Ministeri Públic ha demanat com a alternativa una condemna de 10 anys d'inhabilitació per un delicte de prevaricació, al final del judici, que ha quedat vist per sentència.

Antecedents

Mulet acumula un ampli historial judicial. Fou sancionada el 1998 quan era secretària-interventora de Bunyola per no rendir a la feina, afectant així el funcionament dels serveis; incomplir sense justificació l’horari i per incorrecció amb els superiors, companys o subordinats, tal com recull la revista de Sineu Díngola en aquest article. Un jutge li imposà la prohibició d'obtenir nou destí durant vuit mesos.

I això no és tot. El 2001 va ser destituïda del càrrec que ocupava a l'Ajuntament de Capdepera per no complir les tasques encomanades, desconsideració cap als superiors, abús d'autoritat en l'exercici del seu càrrec i, de nou, l'incompliment injustificat de l'horari de feina. Aquest expedient disciplinari finalment va ser anul·lat, però només per una qüestió de forma. Se li imposà la prohibició d'obtenir nou destí durant dos anys i mig.

El 2006 va ser destituïda com a secretària a l'Ajuntament de Campanet per abandonament del servei. Li costà la prohibició d'obtenir nou destí durant tres anys. Quatre anys després, arribà a Sineu.

stats