Educació

Expulsen una nena per portar dos ganivets a una escola d'Hostalets de Balenyà

La menor va ensenyar un dels ganivets a un company, però no hi va haver cap agressió

ARA
2 min
El meu fill fa ‘bullying’?

BarcelonaEl 10 de gener una nena de 10 anys d'Hostalets de Balenyà, a Osona, va acudir a l'escola portant dos ganivets a sobre. L'adolescent en va exhibir un a un company fora del centre poc abans que comencessin les classes, al voltant de tres quarts de nou. Tot i que no hi va haver cap agressió física, el menor a qui l'alumna havia mostrat el ganivet va alertar el guàrdia municipal que en aquell moment regulava el trànsit per facilitar l'entrada dels menors al centre del que havia passat.

Un cop coneguts els fets, l'agent va anar a buscar la menor i la va portar directament al despatx del director del centre, l'Institut Escola Carles Capdevila. Allà van descobrir que la nena portava dos ganivets, que li van ser requisats. Davant l'episodi, es va decidir expulsar-la temporalment del centre. Fonts del departament d'Educació confirmen a l'ARA que s'ha activat el protocol de violències i s'ha avisat a Inspecció perquè es faci càrrec del cas. A més també s'ha posat a disposició de l'escola l'atenció dels professionals de la Unitat de Suport a l'Alumnat en situació de Violència (USAV).

Pel que fa als possibles motius pels quals la nena de 10 anys va portar els ganivets a l'escola, fonts properes al cas expliquen que fins ara no hi havia hagut cap problema amb la menor al centre. També detallen que s'han traslladat els fets a Serveis Socials perquè esbrinin quina és la situació de l'alumna i que la setmana que ve es començarà una coordinació amb la família.

Augment d'agressivitat entre els menors

Tot i que aquest episodi ha acabat sense que es produís cap agressió, les últimes dades de l'Enquesta de Convivència Escolar i Seguretat a Catalunya mostren com l'agressivitat entre els menors ha augmentat en l'últim any. De fet, segons l'estudi fet el 2022 amb més de 10.000 alumnes, un 64% dels estudiants d'escoles i instituts catalans asseguren haver patit algun tipus de violència escolar. D'aquests, hi ha un 29% que reconeixen haver patit violència física, però també destaquen sobretot les burles (46%) i les situacions en què es deixa algú de banda o se'l margina (39,3%).

De fet, els casos registrats de bullying i de violència que pateixen els alumnes d'escoles i instituts catalans no han deixat de créixer. Només en el primer mes i mig d'aquest curs 2023-2024, la USAV va atendre 332 casos de violència. Aquesta xifra suposa que, segons els càlculs fets pel departament, en els dos anys que fa que existeix aquest servei d'acompanyament als alumnes, el nombre de casos atesos s'hagi duplicat cada curs.

Pel que fa als motius darrere l'assetjament escolar, la radiografia més recent sobre el bullying a Espanya mostra com el motiu principal continua sent l'aspecte físic (52,9%), seguit de l'enveja (40%), els estereotips sexuals (24%) i el racisme i la xenofòbia (19%).

stats