Societat 26/07/2020

L'exigència de quarantena del Regne Unit deixa encara més tocat el sector turístic illenc

Des d'avui els britànics que tornin d'Espanya, incloent-hi les Balears, han de passar una quarantena de 14 dies

Q. Aaranda / N. Juanico / ARA BALEARS
3 min
Policies locals de Calvià, patrullant per Punta Balena, a Magaluf, una de les zones de Mallorca preferides pel turisme britànic.

Londres / Barcelona / PalmaEl Foreign Office adverteix des de la mitjanit d'aquest diumenge "contra tots els viatges no essencials a l'Espanya continental basant-se en l’avaluació actual dels riscos del covid-19", segons informa a la seva web. En consell del ministeri d'Exteriors britànic és "basa en les evidències d’augments de casos en diverses regions, però particularment a l'Aragó, Navarra i Catalunya (que inclouen les ciutats de Saragossa, Pamplona i Barcelona)". Totes les persones que, malgrat aquest consell, hi viatgin hauran de guardar una quarantena de catorze dies després de tornar al Regne Unit. Londres, però, exclou d'aquest advertiment totes les illes Balears i les Canàries, territoris que encara considera verds. Però tot i que no desaconsella anar-hi no els exclou de l'obligació de l'esmentada quarantena.

Un portaveu del govern de Boris Johnson va aclarir ahir a la nit que la mesura es prenia per "limitar una potencial propagació del virus". El mateix portaveu va recordar: "Sempre hem sigut clars dient que actuaríem immediatament per fer fora qualsevol país si era necessari". L'anunci ha agafat al mateix ministre de transports britànic, Grant Shapps, de vacances a Espanya, fet que l'obligarà també a guardar la quarantena de dues setmanes.

El cop per al turisme a tot Espanya i especialment a les Balears, pot ser demolidor i el sector queda encara més tocat del que ja estava. El mercat turístic britànic, és el segon més important a les Illesamb 3,7 milions de visitants arribats l'any passat, segons dades de l'Institut Balear d'Estadística (Ibestat). Es calcula que, tot i el covid-, entre un milió i 1,5 milions de turistes britànics ja són o tenien previst passar les vacances a Espanya. La xifra no arriba ni al 10% dels 18 milions de nacionals del Regne Unit que s'hi desplacen anualment. Amb tot, en les actuals circumstàncies, aquest milió o 1,5 milions suposaven una mínima taula de salvació per a un sector que fa front a la seva temporada més catastròfica, i que, de moment, si la situació no empitjora, només podrà confiar en el moviment interior.

Corredor segur

El Govern balear ha reaccionat anunciant que està intentant negociar la posada en marxa d'un corredor aeri segur entre el Regne Unit i les Illes, que podria estalviar la quarantena als viatgers. La decisió del govern britànic preocupa el Govern balear, que reconeix que "suposarà un greu perjudici per a l'activitat turística" illenca. Un dels principals arguments per defensar la instauració d'un corredor segur entre les Balears i el Regne Unit és la situació epidemiològica de les Illes, segons explica la Conselleria de Model Econòmic. A l'Arxipèlag -com destaca la Conselleria- hi ha una incidència acumulada en els darrers 14 dies de 8 casos de coronavirus diagnosticats per cada 100.000 habitants, més baixa que la del Regne Unit, on la incidència és del 14,1. La mitjana d'Espanya és de 37,9.

Tui, el més gran touroperador britànic, ha anunciat aquesta passada nit de dissabte que suspenia tots els vols a la península i a les Illes Canàries previstos per avui diumenge. Malgrat la recomanació de les autoritats d'Exteriors del Regne Unit, tant British Airways com EasyJet han anunciat que continuaran operant els seus vols.

La decisió de Londres, anunciada a darrera hora del tarda d'ahir dissabte, ha arribat vint-i-quatre hores després que el Foreign Office mantingués Espanya com a destinació segura tot i el mateix divendres per la tarda el primer ministre francès, Jean Castex, qualifiqués de preocupants rebrots recents i desaconsellés als seus ciutadans fer vacances a Catalunya. Noruega també ha imposa quarantena de deu dies als ciutadans provinents de l'estat espanyol. El govern espanyol, per mitjà del ministeri d'Exteriors, va dir que respecta la decisió del Regne Unit, amb qui diu que està en contacte, però insisteix que "la situació està controlada i els brots localitzats". I a Irlanda la quarantena és de dues setmanes.

Amb tot, també ahir dissabte, Bèlgica va anunciar que prohibeix als seus ciutadans visitar Lleida i Osca, segons ha informat el ministeri d'Exteriors del país, que inclou aquestes dues demarcacions en una llista en què també consten diverses regions de Portugal i Leicester, al Regne Unit. A més, qualsevol ciutadà provinent de Lleida s'ha de fer obligatòriament un test PCR i ha de complir amb una quarantena de 14 dies en arribar a Bèlgica. El test i la quarantena es recomanen, tot i que no s'exigeixen, en cas de tornar d'altres zones de Catalunya.

La quarantena imposada pel Regne Unit se suma al fet que el Govern de les Illes Balears ha tancat tots els negocis de Punta Balena, a Magaluf, zona clau del turisme britànic, a més dels carrers de 'la Cervesa' i 'el Jamón' a l'Arenal.

stats