Societat 07/06/2019

Els CES de l'Euroregió Pirineus Mediterrània signen un acord per actuar contra la crisi climàtica

Els presidents dels Consells Econòmics i Socials d'Occitània, Catalunya i les Balears plantejaran a la UE que s'actuï urgentment

K. O.
2 min
La reducció de les reserves d'aigua serà un dels efectes més visibles del canvi climàtic a Balears.

PalmaEls consells econòmics i socials de l'Euroregió Pirineus Mediterrània han signat aquest divendres a Palma un acord per actuar contra la crisi climàtica. A més, plantejaran als seus governs i a la Unió Europea que en un període de nou mesos s'actuï amb mesures urgents per frenar la contaminació de plàstics a la mar, l'augment de la temperatura i l'esgotament dels recursos naturals.

Carles Manera, president del Consell Econòmic i Social balear, ha assegurat que els membres de l'entitat comparteixen una "preocupació essencial" sobre la situació actual de la mar Mediterrània. Per aquesta raó, faran reunions tècniques fins a l'any 2020 amb l'objectiu d'aprovar un document final basat en coneixements científics de les tres regions, per tal d'insistir que es prenguin mesures polítiques. En aquest sentit, el president de la secció de perspectives de futur del Consell Econòmic Social i Ambiental occità, Claude Dupuy, ha dit que tornar a la situació ambiental de fa una dècada "és impossible", i ha afegit que "no ens hem cregut el canvi climàtic i estam actuant massa tard". Així i tot, ha considerat que cal actuar-hi de manera immediata per evitar una situació pitjor.

En representació de Catalunya, Lluís Franco ha destacat que les propostes no només han de sorgir per part de la societat civil organitzada, perquè tot el que afecta el medi "és una preocupació de primer ordre i és necessari actuar-hi per trobar un model sostenible". D'altra banda, des del consell de la regió occitana, Pirineus i mediterrània, Jean-Louis Chauzy ha lamentat que cada dos o tres anys la seva regió sofreix inundacions i tempestes que provoquen entre 30 i 50 morts: "Treballant conjuntament podem ser més forts a l'hora d'encarar aquesta problemàtica", ha dit.

Cal recordar que les Illes Balears ocuparan durant el 2019 la presidència de l'Euroregió Pirineus Mediterrània, que fou creada el 2004. Actualment és una de les tres euroregions que existeixen a Europa.

stats