Europa pressiona per posar la quarta dosi als majors de 60 anys

Espanya encara no punxa els reforços a les persones de 80 anys o més

2 min
Una professional sanitària vacunant del covid.

BarcelonaCreix la pressió de les autoritats europees perquè els estats administrin la quarta dosi contra el covid a tots els majors de 60 anys. L'Agència Europea de Medicaments (EMA) i el Centre Europeu per a la Prevenció i el Control de Malalties (ECDC) han recomanat una segona injecció de reforç per a la franja d'edat més vulnerable a complicacions per coronavirus, que comença als 60 anys, així com a totes les persones que tenen alguna malaltia de base greu, com ara les que estiguin immunodeprimides, independentment de la seva edat. "Faig una crida als estats membres perquè implementin segons reforços per a totes les persones més grans de 60 anys i per a totes les persones vulnerables, immediatament", ha afirmat aquest dilluns la comissària europea de Sanitat, Stella Kyriakides.

Ja a l'abril les dues agències havien demanat als països europeus –els únics competents a l'hora de decidir quan es vacuna la seva població– que posessin la segona dosi de record als més grans de 80 anys i que l'ampliessin als majors de 60 en cas de rebrot. Amb l'augment de la corba de contagis generalitzat a tot Europa, però també arreu del món, tant l'EMA com l'ECDC recomanen la vacunació per evitar que els ingressos als hospitals es descontrolin, ja que redueix la possibilitat d'emmalaltir greument malgrat les noves variants que circulen. "Les nostres vacunes funcionen i ofereixen bons nivells de protecció", va insistir Kyriakides.

A Espanya la quarta dosi s'està administrant únicament als col·lectius d'alt risc per malaltia, com ara malalts de fibrosi quística i trasplantats, persones en diàlisi o amb tractament oncològic. El ministeri de Sanitat ho va aprovar el gener passat i va fixar que es posaria cinc mesos després de l'última punxada. Pel que fa a la resta de col·lectius, inclosos els majors de 80 anys i els usuaris de residències, el govern espanyol encara no ha pres cap decisió.

Fonts del ministeri expliquen que la Ponència de Vacunes, que és l'òrgan que decideix quins col·lectius es prioritzen en la campanya de vacunació, continua estudiant totes les opcions possibles i encara no ha pres cap decisió al respecte. La ministra Carolina Darias va anunciar el juny passat que hi hauria quarta dosi "per a tota la població", previsiblement a l'octubre i depenent de quan arribin les vacunes reformulades per a noves variants, però poc després el ministeri va desmentir-ho.

Des de Catalunya, però, fa setmanes que es demana al ministeri que estudiï avançar la quarta dosi als majors de 80 anys. El departament de Salut ha demanat a la Comissió de Salut Pública que revalori la possibilitat d'administrar la quarta dosi a aquest col·lectiu abans de la tardor per protegir les persones de 80 anys o més.

stats