Europa porta Espanya als tribunals per la contaminació per purins

L'excés de nitrats que contaminen les aigües subterrànies a la majoria del territori prové de la ramaderia i agricultura intensives

2 min
Una granja de porcs a Ventalló, en una imatge d'arxiu

Fa un any va arribar l'ultimàtum d'Europa perquè Espanya posés fre a la contaminació de l'aigua per nitrats procedents de la ramaderia i l'agricultura intensives. La reacció massa tèbia a l'hora d'aplicar mesures pal·liatives en alguns territoris ha dut la Comissió Europea (CE) a fer un pas més i elevar als tribunals el greu problema dels purins, als quals s'associen en bona part els nitrats. Espanya haurà de respondre davant del Tribunal de Justícia de la UE per l'incompliment de la directiva comunitària: "Els esforços de les autoritats espanyoles han sigut insuficients i insatisfactoris", remarca la CE en un comunicat.

Els episodis alarmants com els que s'han vist al Mar Menor, on la contaminació per nitrats ha provocat mortalitats massives de peixos els últims anys, són potser la prova més clara d'un problema que afecta bona part del territori espanyol. En el cas de Múrcia, l'explosió del regadiu intensiu i els fertilitzants associats van provocant un procés d'eutrofització (excés de nutrients que fa que proliferin algues i asfixia altres formes de vida) que va dur el mar al col·lapse. Múrcia és un dels quatre territoris –amb l'Aragó, Castella-la Manxa i Castella i Lleó– als quals Europa demana "mesures addicionals", al constatar que les que ha pres fins ara han sigut "insuficients". A part, la CE també situa al focus de la denúncia Extremadura, Galícia, les Balears, el País Valencià, Castella i Lleó i les Canàries per no tenir correctament delimitades i identificades les zones contaminades on ha d'actuar.

El creixement exponencial de la ramaderia ajuda a explicar en bona part per què el problema dels purins no ha frenat a Espanya. Castella i Lleó i l'Aragó són els territoris on més ha crescut la cabana porcina l'última dècada i, en el cas de l'Aragó, en cinc anys ha arribat als 8,5 milions de porcs i ja és el territori amb més porcs, segons recull un informe recent de Greenpeace.

stats