Medi ambient
Societat 11/04/2024

Europa condemna Espanya pel descontrol d'aigües amb nitrats a zones agràries de les Balears

El Tribunal de Justícia de la UE afirma que no s'hi han pres mesures de protecció i control per assegurar-hi la qualitat de l'aigua

3 min
Una explotació agrícola

PalmaEl Tribunal de Justícia de la Unió Europea acaba de condemnar l'estat espanyol per incomplir el seu deure de controlar les aigües amb nitrats a quatre zones agràries de les Illes Balears. En una sentència de dia 14 de març, la sala sisena de l'alt tribunal considera que no s'han duit a terme les actuacions necessàries per decretar com a zones vulnerables una sèrie d'àrees properes a importants explotacions agràries i, per tant, aquest fet incompleix diferents normatives d'àmbit europeu.

La condemna no du incorporada una sanció econòmica, ja que Espanya podrà encara disposar d'un període extraordinari per regularitzar una situació que la Comissió Europea, que és la demandant en aquest procediment, considera especialment preocupant. No només les Balears formen part d'aquesta causa judicial que s'acaba de resoldre, sinó que també han incomplert les mesures de protecció les comunitats de Castella i Lleó, Extremadura, Galícia, les Canàries, Madrid i el País Valencià.

Declarar una zona com a vulnerable és una mesura prevista a la legislació europea en matèria de protecció d'aigües, i incorpora una sèrie de compromisos de control i prevenció per assegurar-se que els químics que es fan servir al camp són normatius i no provoquen contaminació a les "aigües d'escorrentia i/o a les aigües subterrànies", segons recorda el Tribunal.

La Comissió Europea havia identificat nou zones de les Illes com a potencialment perilloses, però en el seu recurs davant el Tribunal "el regne d'Espanya no considera necessari designar com a 'zones vulnerables' les zones de captació rellevants per a cinc dels punts de mesurament depenents d'aquesta comunitat autònoma, ja que les aigües de què es tracta ja no s'han de considerar contaminades". I en aquest sentit, Espanya ha aportat documentació que inclou fins i tot un informe de la Comissió Europea on es pot constatar el compliment de la normativa en aquestes cinc àrees.

Per tant, finalment, la sentència només condemna Espanya per quatre dels nou punts inicialment perillosos en el cas de les Illes, i així mateix recull que "la revisió de la designació de les zones vulnerables està en curs i que l'aprovació d'un projecte de decret pel qual es designen zones vulnerables es troba en avançat estat de tramitació", admet la sala sisena.

Mapa.

La normativa és restrictiva

Europa ha anat fent evolucionar la normativa en matèria de contaminació de l'aigua, ja que considera una prioritat i un dret de tots els ciutadans que aquest recurs no es vegi contaminat per l'activitat humana. Actualment, les diferents directives no permeten una concentració de nitrats superior als 25 mil·ligrams per litre en superfície, i 37,5 mil·ligrams per litre en aigües subterrànies. Uns paràmetres que, segons han denunciat en diferents ocasions organitzacions com Greenpeace, "se superen a bona part de les Illes Balears". L'administració autonòmica també recull a la seva cartografia que més d'un 50% del territori illenc (vegeu mapa que il·lustra aquesta informació) és considerat zona vulnerable.

Així i tot, les darreres dades aportades pel Govern l'any 2023 asseguren que les Balears és la tercera comunitat autònoma amb menys concentració de nitrats per hectàrea a les zones de pastura del bestiar, amb 11,1 quilos de nitrat per hectàrea. La situació ha millorat considerablement si es té en compte que l'any 2016 la concentració de nitrats a les zones estudiades era de 16 quilos per hectàrea.

stats