Societat 07/09/2019

El 87% dels estudiants amb problemes d'adaptació escolar del projecte Alter aproven

Aquest curs acadèmic hi haurà 10 places més. En total, són 295 alumnes

Ara Balears
2 min
Una filera d'alumnes de l'Institut Lluís Vives de Barcelona, en una imatge d'arxiu

PalmaEl curs escolar 2019-2020 disposarà de 295 places per a alumnes Alter, 10 més que el curs anterior. El programa s’adreça a estudiants d’ESO amb problemes d’adaptació escolar i té per finalitat evitar l’abandonament prematur. En el curs 2018-2019 el percentatge d’aprovats va ser del 87%.

El programa d’integració social i educativa que duen a terme la Conselleria d’Afers Socials i Esports i la Conselleria d’Educació, Universitat i Recerca s’adreça a alumnes matriculats en l’etapa d’ESO amb edats de 14 a 16 anys que no s’adapten al sistema educatiu ordinari i alterna una escolaritat compartida amb activitats eminentment pràctiques (aprenentatge de mecànica, de cuina, de perruqueria, de manteniment...). La finalitat del programa és facilitar que l’alumnat no abandoni l’activitat acadèmica i/o formativa i facilitar-li formació prelaboral de manera que es garanteixi l’accés d’aquests joves al món laboral amb el màxim de formació possible. Cal remarcar que durant el curs 2019-2020, el programa Alter rebrà la col·laboració de 192 empreses.

Aquesta formació té una durada de dos cursos, de setembre a juny. Una vegada que acaben els cursos, els joves poden continuar formant-se a través dels estudis de formació professional bàsica o bé poden aconseguir una inserció laboral a les empreses on han duit a terme la seva formació.

El projecte està implementat a 30 municipis de les Illes Balears i, entre les novetats, destaca que els convenis que s’estableixin amb els ajuntaments deixaran de ser anuals i seran vigents durant tota la legislatura, cosa que donarà més estabilitat al programa.

87% d’aprovats el curs 2018-2019

Els 285 joves que van participar en el programa durant el curs 2018-2019 pogueren optar a 42 formacions diferents, 2 formacions més que el curs anterior.

Un 87% dels joves que tingueren l’escolaritat compartida entre el seu centre educatiu de referència i l’empresa on triaren fer les pràctiques formatives va superar amb èxit l’examen final.

15 anys d’Alter

Cal tenir en compte que aquesta formació, que ja té 15 anys d’experiència, ofereix una acció formativa dinàmica, pràctica i funcional, mitjançant la qual les persones usuàries també reben nocions sobre habilitats socials, autoestima, normes de convivència, orientació al món laboral, etc. D’aquesta manera, s’intenta motivar l’alumnat cap a la formació i, a la vegada, evitar el desenvolupament i la cronificació de conductes no desitjades en els joves i les joves, com ara l’abandonament prematur de l’ensenyança reglada.

Derivació

Es pot sol·licitar la inscripció en el programa a través de les àrees de Serveis Socials dels diferents ajuntaments que tinguin signat un conveni de col·laboració amb la Direcció General d’Infància, Joventut i Famílies. Per a més informació, es pot telefonar al 971177155.

stats