Societat 23/01/2022

Maria Antònia Font: "Estam preparant els sistemes de vigilància per quan arribi la fase d’endèmia"

4 min
La directora general de Salut Pública, Maria Antònia Font, al seu despatx.

PalmaMaria Antònia Font està al capdavant d'una de les àrees més complexes els dos darrers anys: la Direcció General de Salut Pública. Del seu departament han sortit bona part de les mesures de prevenció i control de la pandèmia que han marcat el dia a dia de la ciutadania illenca en el context pandèmic. En aquesta entrevista, repassa la gestió en moments complicats com el macrobrot dels estudiants, el moment actual quant al covid-19 i la perspectiva de futur.

Es consolida la davallada de contagis? Podem dir que hem passat el pic de la sisena onada?

— Fa dies que veim una davalla de la corba, però és molt discreta, hem de ser prudents.

Esperàveu aquesta explosió de contagis?

— No era esperable abans de l'òmicron. Aquesta variant va canviar les regles del joc per la seva gran capacitat de transmissió, més elevada que qualsevol virus que coneguem.

Alguns experts consideren que s'haurien d'haver pres mesures més contundents perquè no hi hagués tantes infeccions. Què en pensau?

— Les mesures restrictives es varen posar per prevenir els contagis quan no teníem la mesura estrella de prevenció, que és la vacunació. Hem de tenir en compte que les restriccions tenen efectes col·laterals en la salut, en el desenvolupament de les persones. També hi ha l'impacte econòmic, que, a més, és un determinant més de la salut de la població.

Com està ara mateix la situació a l'escola? Mai abans s'havien registrat tants contagis i estudiants confinats.

— L'escola està preparada amb tots els protocols, que s'estan aplicant per controlar la transmissió que es detecta dins l'escola, que no vol dir que s'hagi produït dins. L'alta circulació del virus ens ha obligat a canviar i reorganitzar els protocols, perquè quan hi ha una transmissió tan elevada no és possible fer una traçabilitat de casos. Educovid ha fet tot el possible abans de les vacances, però arriba un moment que no és possible mantenir el rastreig. També l'òmicron ens demostra que els contagis són elevats, però no genera tant una malaltia greu.

Us preocupen les residències? Més de la meitat tenen brots de covid-19.

— Ens preocupen en molts d'aspectes. Són persones en edat avançada i amb moltes patologies, però estam veient que, gràcies a la pauta de vacunació completa, estan amb simptomatologia lleu o fins i tot sense símptomes. No obstant això, sí que tornen a sofrir una altra vegada l'efecte de l'aïllament, i això ens preocupa perquè els majors ho pateixen molt.

Vàreu ser en el centre de la polèmica en l'episodi més mediàtic de la pandèmia a les Balears: el macrobrot. Com ho valorau, ara, en la distància?

— Va ser un moment, com altres de la pandèmia, de prendre decisions valentes. En cap moment havia ordenat la quarantena d'un nombre tan elevat de persones, però els motius que dugueren a prendre aquesta decisió eren els mateixos que per a un nombre més petit de persones. El macrobrot que s'estava generant requeria mesures contundents. Tenia clara l'actuació a seguir i no em va espantar que fossin més persones.

Es va actuar a temps?

Sí, vàrem actuar en el moment clau. Si haguéssim esperat una mica més, els casos haurien augmentat molt més. El meu equip i jo vàrem prendre la decisió que tocava.

Us esperàveu que el tema acabàs a la justícia?

— Sí, perquè immediatament vàrem rebre telefonades i comunicacions per escrit de les famílies. Les vàrem atendre totes. No tenia cap dubte que era una decisió ben presa, així i tot la confirmació judicial va ser ben rebuda.

Finalment, va acabar en no res. Un descans, no?

— Sí, és un descans mental. Potser no s'és conscient de la pressió que et genera fins que no ha estat resolt. És la confirmació d'una decisió ben presa. No en tenia cap dubte, però una confirmació judicial és ben rebuda.

Ara hi ha el debat de si s'ha de començar a prendre el covid-19 com un grip o encara és prest. Què en pensau?

— És prest per xerrar d'endèmia perquè estam en pandèmia. Fa pensar que encara ha de passar cert temps més, no sé quant. L'endèmia es dona quan una malaltia és constant en el dia a dia de les persones, i tal com es presenten les onades, totes diferents, per res m'atreviria a dir que estam en una constant. Sabem que hi arribarem i hem de preparar tot el sistema de vigilància. Tenim el del grip, però no es pot comparar, perquè el covid no és estacional.

Ja estau treballant en aquest sistema de vigilància? Quin és el plantejament?

— Sí, ja hem començat a fer reunions per preparar el sistema de vigilància per quan entrem en una etapa d'endèmia. Ara mateix tenim dos sistemes de vigilància per a les infeccions respiratòries: un per als casos lleus, que no arriben a l'hospital, sinó que queden a l'Atenció Primària; i l'altre per als casos greus, que arriben a l'hospital. En el primer cas, hi ha un grup de persones, que s'anomena 'xarxa sentinella', situades en llocs estratègics de l'illa que envien mostres quan sospiten que hi ha una infecció respiratòria lleu en transmissió. En el segon cas, és Son Espases des d'on s'envien les mostres. Això s'ha fet sempre així i ara hem d'adaptar aquest sistema al covid-19.

stats