Tribunals

A Espanya se li escapa el mafiós més buscat dels Països Baixos

El suposat cap de la Mocro Maffia, que amenaça la princesa d'Holanda, s'ha esfumat després de quedar en llibertat provisional

ARA
2 min
Imatge difosa per la Policia Nacional de la detenció el gener de Karim Bouyakhrichan

BarcelonaL'Audiència Nacional ha emès una euroordre de detenció i entrega contra Karim Bouyakhrichan, un dels mafiosos més buscats dels Països Baixos. El suposat cap de la coneguda com a Mocro Maffia, que ha amenaçat diverses vegades la casa reial holandesa i específicament la princesa hereva, Amalia d'Orange, va ser detingut el 10 de gener a Marbella per la Policia Nacional. El 18 de març, però, l'Audiència Provincial de Màlaga el va deixar en llibertat provisional i Bouyakhrichan ha aprofitat per esfumar-se, tal com ha avançat la SER i confirmen fonts jurídiques a l'ARA.

L'arrest del presumpte delinqüent va ser anunciat a bombo i platerets per la policia espanyola en una roda de premsa a Madrid, després d'una operació a la Costa del Sol en la qual es van bloquejar més de 170 propietats valorades en 50 milions d'euros i prop de tres milions en comptes bancaris. I els responsables de la Unitat Central de Delinqüència Econòmica i Fiscal (UDEF) es van felicitar per la detenció de Bouyakhrichan, un "objectiu prioritari" que havia costat anys de recerca.

El 25 de gener, segons recull la SER, el jutjat d'instrucció número 4 de Marbella va decretar el seu ingrés a presó, però 53 dies després ja estava al carrer. L'Audiència de Màlaga va decidir deixar-lo en llibertat, en contra del criteri de la Fiscalia, amb diverses mesures cautelars, que incloïen una fiança de 50.000 euros, la retirada del passaport i l'obligació de personar-se cada quinze dies al jutjat. L'últim cop que va fer-ho va ser el dia 1 d'abril, i des de llavors no se n'ha sabut res més.

L'euroordre emesa ara per l'Audiència Nacional és el resultat final d'un seguit d'episodis de descoordinació judicial. El tribunal va denegar en un primer moment l'extradició del presumpte delinqüent reclamada pels Països Baixos, on se'l reclama per tràfic de drogues. El motiu: quan va preguntar a l'Audiència de Màlaga per l'entrega, aquesta s'hi va oposar perquè Bouyakhrichan tenia una causa oberta a Espanya. Ara fa uns dies els Països Baixos van ampliar la petició de l'extradició, i el jutge de l'Audiència Nacional Ismael Moreno va citar a declarar Bouyakhrichan, però aquest ja no es va presentar.

La notícia de la seva presumpta fuga ha transcendit una setmana després que el rei Guillem Alexandre agraís a Espanya la protecció brindada a la seva filla i hereva, la princesa d'Orange, que va arribar a refugiar-se a Espanya per les amenaces de la Mocro Maffia. "L'any passat, les circumstàncies van exigir que hagués de viure a Madrid. Des d'allà va poder continuar els estudis a la Universitat d'Amsterdam", va dir amb motiu d'una visita dels reis d'Espanya a Amsterdam. "Això va ser possible –els va dir– pels amables esforços de molts dels vostres compatriotes i de vosaltres mateixos [...]. Gràcies a tots els que van ajudar a organitzar això", va afegir.

El ministre de Justícia, Félix Bolaños, ha admès que és una notícia "preocupant" la suposada fuga Bouyakhrichan i ha assegurat que el govern espanyol no en sabia res. En roda de premsa posterior al consell de ministres, s'ha mostrat esperançat que "com més aviat millor" les forces i cossos de seguretat de l'Estat aconsegueixin que es posi a l'implicat a disposició de les autoritats judicials.

stats