Immigració
Societat 28/12/2023

Espanya donarà un únic permís de treball i residència als estrangers

La Generalitat reclama tenir veu a l'hora del repartiment dels migrants que arriben a les Canàries

ARA
3 min
Menors migrants rescatats d’una pastera a les Canàries en una imatge recent.

BarcelonaDurant la primera meitat de l'any vinent, el govern espanyol reformarà el reglament de la llei d'estrangeria perquè els ciutadans de fora de la Unió Europea que compleixin els requisits rebin el nou permís que unifica el de residència i el de feina, aprovat des del 20 de desembre pel Consell Europeu, per simplificar els tràmits burocràtics i reforçar la protecció dels drets de les persones migrants. La iniciativa pretén posar fi a la situació contradictòria d'immigrants que disposen d'autorització per viure en un país comunitari, però no per tenir una feina, cosa que els aboca a ser explotats al mercat laboral irregular.

L'anunci l'ha fet aquest dijous la ministra d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, Elma Saiz, a la primera conferència sectorial d'immigració que ha presidit amb les comunitats autònomes per tal de repassar el nou marc legal europeu impulsat durant la presidència espanyola del Consell de la Unió Europea. La ministra s'ha compromès a resoldre els expedients d'aquest permís únic en un màxim de 90 dies com marca la directiva comunitària davant del límit actual de quatre mesos. En cas d'expedients "especialment complexos", la resolució es podrà allargar 30 dies extres.

Amb la nova norma, els que tinguin un permís únic tindran dret a canviar d'ocupador, lloc de feina i sector laboral sense haver de renovar els papers. Si es trasllada d'un país a un altre dins de la Unió Europea, tampoc no perdrà el temps acumulat en la seva primera destinació.

Rècord d'arribades

Els canvis anunciats coincideixen amb la fi d'un any que ha deixat un rècord d'arribades irregulars de persones a territori espanyol, sobretot a les Canàries, on han desembarcat 37.000 dels 51.000 migrants registrats per la policia a la frontera. Actualment, les diferents entitats contractades per l'Estat per a l'acollida d'aquestes persones n'atenen unes 44.000, una xifra que demostra "la fortalesa de la xarxa", en paraules de Saiz.

Amb la reforma del decret, el govern adoptarà les directives europees de permís únic i de residència de llarga durada a l'ordenament jurídic espanyol. Segons ha explicat Saiz, la primera de les directives permetrà obtenir un permís combinat de treball i residència en un termini màxim de 90 dies, garantirà la igualtat de tracte dels ciutadans migrants que ho sol·licitin amb els nacionals, i els protegirà contra l'explotació laboral. La segona, millorarà els drets dels residents de llarga durada i dels familiars.

Menors no acompanyats

Entre els assumptes de l'ordre del dia de la conferència sectorial també s'ha tractat com s'han de distribuir les 4.500 criatures immigrants que han arribat sense cap adult i que actualment estan sota la tutela del govern canari. El seu president, Fernando Clavijo, reclama més "solidaritat" de la resta de comunitats per fer-se càrrec d'aquests menors per no col·lapsar el seu sistema d'acollida. No obstant la importància del tema, la reunió ha acabat sense cap acord concret i la ministra ha anunciat la creació d'un grup de treball tècnic que començarà a principis de l'any vinent.

Per la seva banda, el conseller de Drets Socials, Carles Campuzano, ha defensat que Catalunya ja està fent un esforç "molt rellevant" en l'acollida de persones nouvingudes. Segons el conseller, la Generalitat no vol ser només un actor "responsable" en les polítiques d'acollida i integració "sinó que volem poder participar en la governança d'aquest flux migratori". "L'Estat està acostumat en els últims anys a gestionar de manera unilateral aquests fluxos i no ha comptat amb la Generalitat", ha lamentat el conseller. "Això ha de canviar de manera molt contundent", ha afegit.

stats