Medi Ambient
Societat 01/10/2022

Els espais naturals protegits de les Balears ja disposen de plans de sanitat forestal

És la primera vegada que s'aproven unes actuacions individualitzades per a cada lloc a les Illes

ARA Balears
2 min
Imatge d'una processionària.

PalmaEn el Butlletí Oficial de les Illes Balears (BOIB) s’ha publicat aquest dissabte la Resolució del conseller de Medi Ambient i Territori per la qual s'aproven els plans de sanitat forestal del Parc Natural de Mondragó, del Parc Natural Maritimoterrestre es Trenc-Salobrar de Campos, del Parc Nacional Maritimoterrestre de l’Arxipèlag de Cabrera, del Paratge Natural de la serra de Tramuntana, del Monument Natural de les Fonts Ufanes, del Parc Natural de ses Salines d’Eivissa i Formentera, del Parc Natural de l’Albufera del Grau de Menorca i del Parc Natural de la Península de Llevant.

Segons la Conselleria de Medi Ambient, es tracta de la primera vegada que s’aproven plans de sanitat forestal específics a espais naturals protegits de les Illes Balears. Tots els plans tenen una vigència de deu anys, excepte el del Monument Natural de les Fonts Ufanes, que té una vigència de quatre anys (2021-2024). Si bé les surgències intermitents de les Fonts Ufanes formen part del Paratge Natural de la serra de Tramuntana, el qual disposa del respectiu Pla de sanitat forestal, es va decidir elaborar-ne un d'específic més detallat per al Monument Natural, envers el qual ja s’està executant actualment un pla de millora integral de l’alzinar –pla pilot de control del banyarriquer, que té una durada de quatre anys.

Procés

Els plans de sanitat forestal estableixen un calendari d'actuacions per lluitar contra les principals plagues presents a les masses forestals. Les actuacions de control s'han d'integrar de manera rutinària en els respectius Plans Anuals d'Execució (PAE) de cada espai natural a partir de l'any 2023, i seran gestionades pels tècnics de cada espai natural.

A més, el Servei de Sanitat Forestal organitzarà mensualment o bimestralment, especialment durant els dos primers anys, xerrades tècniques per a la formació dels gestors dels parcs, com també per informar-los de les actuacions de seguiment, a fi d'engranar un sistema de col·laboració entre els diferents tècnics. Fins ara, s'han duit a terme diverses reunions amb els responsables de cada un dels parcs –la direcció i tècnics– per explicar el pla, la situació fitosanitària del parc i les accions que, amb relació a cada parc, es poden fer de seguiment i de minimització d'impactes, entre d'altres.

El Servei de Sanitat Forestal continuarà amb el seguiment dels organismes de quarantena i s'intensificarà el control de patògens, com ara la Xylella fastidiosa, i altres organismes nocius trobats recentment. Es continuarà igualment amb el seguiment anual de la Xarxa Balear de Seguiment de Danys als Boscos, que permet identificar els patògens que afecten la salut dels boscos, com ara insectes, àcars o fongs, entre molts d'altres.

stats