Societat 31/10/2021

Un Tots Sants lluny de l'Església

Neix a Mallorca una empresa que organitza funerals personalitzats i acompanyament laic

2 min
L'emprenadora Daniela Rueda amb el seu equip

La mare de Daniela Rueda va tenir temps per preparar la seva mort. La darrera voluntat va ser tenir un funeral budista. Quan el dia va arribar, la monja que s'havia d'encarregar del seu adeu es trobava quilòmetres lluny, a un retir espiritual. Daniela va haver d'assumir i oficiar el funeral de la seva pròpia mare. El resultat de l'experiència va ser tan positiu que va començar a fer el mateix per a amics i coneguts. "Si ho feim per l'Església és perquè no hi ha altra opció", la gent li explicava. Ara ha creat una empresa de funerals personalitzats i té un equip d'oradors, músics i també terapeutes, couch i psicòlegs per fer un acompanyament laic.

Aquest dilluns, dia de Tots Sants, Una Vida Mallorca, l'empresa de Daniela Rueda, és present al cementeri de Son Coletes de Manacor per acompanyar qui ho desitgi. L'empresa ofereix música i també ha acordat la intervenció de la Coral de Sineu. Rueda ha rebut per a aquest acte el suport de l'Ajuntament i del capellà del municipi, Antoni Amorós, que ha assegurat a l'ARA Balears que comprèn que hi ha persones que necessiten aquesta opció. "Hi ha d'haver els dos vessants", ha dit.

"Ets com una wedding planner però de funerals?". A la pregunta, Daniela Rueda respon que sí, entre rialles. La diferència és que tan sols té entre 24 i 48 hores per organitzar l'acte. A més, el vessant emocional ho marca tot. En unes noces tot és alegria, però la seva és una feina dura d'assumir, confessa. Tot i això, Rueda valora el dia de Tots Sants: "És guapo veure com la gent recorda els seus familiars. Jo també ho faig. M'agrada visitar l'arbre on vam deixar les cendres de ma mare".

Les seves cerimònies estan enfocades a parlar de les persones i la seva vida. Rueda explica que prèviament entrevisten la família del difunt per saber com encaminar el seu adeu. "Volem que la gent rigui i obri el cor", explica. La banda sonora d'El bo, el lleig i el dolent és la petició més estranya que li han fet per a un funeral, diu l'empresària. "El funeral més dur que he organitzat ha estat el d'una nina de quatre anys, però també ha estat el més guapo", recorda. L'objectiu final de Daniela Rueda és fer un Tots Sants per a tothom.

stats