Societat 19/11/2018

L'Església de Mallorca reconeix en una sentència que mirava cap a un altre costat en els casos de pederàstia

Pere Barceló va ser expulsat el 2013 per l'Església per abusos sexuals a menors, tot i que li manté la nòmina

Ara Balears
2 min
Taltavull es va referir fa unes setmanes al cas del capellà condemnat.

PalmaL'Església de Mallorca reconeix en una sentència canònica de març de 2013 sobre el cas de greus abusos a menors que es va encobrir aquesta conducta durant molts anys. "Es mirava amb freqüència cap a un altre costat, dissimulant els fets que apareixien", indica la sentència, que no es va fer pública en el seu moment i a la qual ha tingut accés el diari 'El País'.

El cas és el de Pere Barceló, antic capellà de Can Picafort i vicari de Pollença. Fa cinc anys va ser expulsat de l'Església per una sentència del Tribunal Eclesiàstic de Mallorca per ser considerat culpable de delictes sexuals molt greus després que tres dones l'acusassin d'haver abusat d'elles quan eres menors.

La resolució indica que "amb el pas del temps s'ha deixat d'encobrir aquestes persones, pel càrrec que exercien apareixien davant la societat adornades d'una honestedat fora de tot dubte".

Pere Barceló, el capellà condemnat.

La sentència, signada per tres jutges i un notari eclesiàstics, tot ells capellans, va condemnar al major càstig que preveu el Codi Canònic, l'expulsió de l'Església de l'acusat, el qual es va considerar culpable de greus abusos sexuals.

Aquesta sentència va ser possible gràcies al catequista Mateu Ferrar, que el 1998 va sorprendre el capellà Pere Barceló amb roba interior al costat d'una nina de 10 anys en el sofà de la parròquia de Can Picafort. Després de parlar amb altres nins i persones relacionades amb el que havia passat, va denunciar Barceló per aquests fets.

Posteriorment, el 2016, Barceló va ser condemnat per l'Audiència Provincial de Palma a sis anys de presó "per un delicte continuat d'agressió sexual amb penetració bucal i accés carnal a una menor de 12 anys".

Pagament de la nòmina

Malgrat el que indica la sentència, l'Església va continuar pagant la nòmina al capellà expulsat. Demanat sobre aquest tema, el Bisbe de Mallorca, Sebastià Taltavull, va indicar que "nosaltres ajudam moltes persones que s'estan rehabilitant a la presó, incloses les que han comès delictes de sang. Què és humà? Què és inhumà?", es va demanar. "Hauríem de revisar un poc el concepte que tenim de condemna".

Taltavull ha explicat que Pere Barceló "feia anys que no cotitzava perquè va estar a les missions". Malgrat que l'exrector està tramitant la seva jubilació i que a la presó té la supervivència assegurada, el bisbe de Mallorca ha preguntat si "l'havíem de deixar tirat". "Els presos no estan tancats perquè els acabam de matar", ha dit Taltavull, qui també ha reconegut que a ell li han dit "pederasta pel carrer". "És un tema molt delicat i tractar-lo amb un titular és una traïció, és llençar per terra tota una tasca".

El bisbe també va destacar que aquesta situació no l'ha generada ell. "Això es va fer abans de la meva arribada", i recordà "que el 80% dels abusos tenen lloc dins les famílies i ningú no diu res". "Només es parla de l'Església i és molt dolorós. Jo m'he reunit amb víctimes d'abusos, però ningú no en diu res, d'això".

stats