Societat 02/10/2018

El bisbe de Mallorca, sobre el sou del rector pederasta: “L'havíem de deixar tirat?”

Sebastià Taltavull justifica el pagament de les nòmines a Pere Barceló

Maria Llull
2 min
Sebastià Taltavull, a la dreta, en la presentació d'aquest dilluns.

PalmaEl bisbe de Mallorca, Sebastià Taltavull, ha presentat aquest dimarts la nova estructura de l'Església de Mallorca, amb la renovació i l'adhesió al papa Francesc com a senyes d'identitat dels temps que han de venir. “Hi ha gent, molta dins l'Església, a la qual no interessa la línia de renovació del papa, però nosaltres li hem fet arribar la nostra adhesió total”, ha dit. Malgrat les intencions manifestades, Taltavull s'ha mostrat taxatiu quan aquest diari ha demanat per la nòmina que el bisbat de Mallorca continua pagant a Pere Barceló Rigo, exrector de Can Picafort condemnat a sis anys de presó per violar una nina de 10 anys. “No tenc res a dir sobre aquest tema, i la renovació continuarà endavant pesi a qui pesi”, ha afirmat visiblement molest. “Nosaltres ajudam moltes persones que s'estan rehabilitant a la presó, incloses les que han comès delictes de sang. Què és humà? Què és inhumà?”, s'ha demanat. “Hauríem de revisar un poc el concepte que tenim de condemna”.

Taltavull ha explicat que Pere Barceló “feia anys que no cotitzava perquè va estar a les missions”. Malgrat que l'exrector està tramitant la seva jubilació i que a la presó té la supervivència assegurada, el bisbe de Mallorca ha preguntat si “l'havíem de deixar tirat”. “Els presos no estan tancats perquè els acabem de matar”, ha dit Taltavull, qui també ha reconegut que a ell li han dit “pederasta pel carrer”. “És un tema molt delicat i tractar-lo amb un titular és una traïció, és llençar per terra tota una tasca”.

El bisbe també ha volgut destacar que aquesta situació no l'ha generada ell. “Això es va fer abans de la meva arribada”, i ha recordat “que el 80% dels abusos tenen lloc dins les famílies i ningú no diu res”. “Només es parla de l'Església i és molt dolorós. Jo m'he reunit amb víctimes d'abusos, però ningú no en diu res, d'això”.

Un dels cavalls de batalla del papa és, precisament, la proliferació d'escàndols d'abusos sexuals i d'encobriments per part d'alts càrrecs de l'Església, que han col·locat la institució més que mai en el punt de mira de la societat i els tribunals. Qui fou el responsable de les finances del Vaticà, i un dels assessors de Jorge Mario Bergoglio, serà jutjat a Austràlia per abusos sexuals. D'altra banda, l'escàndol també ha remogut els fonaments de l'Església xilena. De moment, el papa ha acceptat la renúncia de tres bisbes del país andí. I, mentrestant, a Alemanya s'han documentat 3.700 abusos entre el 1946 i el 2014.

stats